В Община Севлиево се проведоха публични консултации относно Концепцията за

...
В Община Севлиево се проведоха публични консултации относно Концепцията за
Коментари Харесай

Публични консултации по Концепцията за интегрирано териториално развитие се проведоха в Община Севлиево

В Община Севлиево се организираха обществени съвещания по отношение на Концепцията за интегрирано териториално развиване (КИТИ) с вх. рег.№ BG16FFPR003-2.001-0111 „ Севлиево юг - ревитализация на зона за стабилно обитаване и туризъм в планинската част на община Севлиево “.

В разискването участваха доктор Иван Иванов, кмет на Община Севлиево, общински съветници, представители на локалната общественост, специалисти по териториално и стабилно развиване от общинската администрация, представители на медиите и други заинтригувани лица.

Маринела Събева, шеф на Областен информативен център – Габрово, показа плануваните действия и вложения в КИТИ, обясни стадиите на оценка и акцентира значимостта от публичната поддръжка на концепцията.

Общата сума на желаната безплатна финансова помощ е 28 555 000 лева Водещ сътрудник е Община Севлиево, а измежду сътрудниците са НЧ „ Св. Климент Охридски - 1899 “ с. Сенник и НЧ „ Сполука-1920 “, с. Душево.

Концепцията включва обитаеми места и територии в обсега на общинския път Сенник-Душево-Столът-Боазът-граница с община Априлци, с акцент върху високопланинската част. Севлиево е важен стопански център, осигуряващ висока претовареност. Превенцията на изоставянето на жилищни площи в селата и концентрирането на популацията в градския център са от значително значение за устойчивото развиване.

Основният акцент е върху обезпечаването на транспортна досегаемост и качествена среда за обитание, което ще поддържа икономическото развиване и ще понижи обезлюдяването на териториите. Инвестициите, ориентирани към тези фактори, ще основат благоприятни условия за развиване на стопански действия и за претовареност в селските региони.

Предвидените вложения са ориентирани към възстановяване на инфраструктурата и меките ограничения за подкрепяне за социализацията и дейния живот на възрастните хора в пенсионна възраст.

Целта е ревитализация на зоната на влияние и основаване на нови благоприятни условия за развиване. Присъстващите на общественото разискване показаха своята поддръжка за концепцията, без да има възражения или рекомендации.

Всички заинтригувани лица имат опция да попълнят къса онлайн анкета за поддръжка или изложение на мнение до 22 март 2024 година посредством предоставения линк. https://forms.gle/jj7FXqnkVS7Hqu52A

Препоръки, възражения или мнения по КИТИ може да се изпратят до 22 март 2024 година на електронната поща на Областен информативен център – Габрово: [email protected].

За спомагателна информация, можете да се свържете с специалистите от ОИЦ – Габрово като част от Звеното за обществени съвещания към Регионалния съвет за развиване (РСР) на Северен централен район (СЦР) на телефон: 066 807 222.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР