В община Асеновград ще бъде изградена нова детска градина. Общинското

...
В община Асеновград ще бъде изградена нова детска градина. Общинското
Коментари Харесай

Нова детска градина за шест групи ще се строи в Асеновград

В община Асеновград ще бъде построена нова детска градина. Общинското управление получи удостоверение за финансиране в размер на 3 000 000 лв.. Детската градина ще бъде издигната на улица „ Отец Паисий “, която влиза в региона на квартал „ Изток “.

Средствата са отпуснати от страната по Програма „ Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения “ (2020 година – 2022 г.). Броят новооткрити групи в детската градина, след реализирането на плана, ще бъде шест. В тях ще могат да бъдат признати 138 деца. „ Асеновград има потребност от още едно детско заведение, защото сега местата се оказват незадоволителни “, разгласи пред публицисти кметът на общината лекар Христо Грудев.

На територията на града действат общо девет детски градини. В тях се поставят грижи за обучение и образование на деца от 1 година до постъпването им в 1-ви клас. Ясно изразен е дефицитът тук-там в яслените и култивиран групи, което постанова община Асеновград да предприеме незабавни ограничения за създаване на нова детска градина. Финансовите средства от общинския бюджет обаче са лимитирани и не са задоволителни за осъществяването на поставената цел. Поради това, се търсиха благоприятни условия за външно финансиране от разнообразни стратегии.

Освен шестте групи за банкет на деца, в детската градина се планува и кухненски блок, физкултурен салон, закрит басейн, дворно пространство със съответните детски площадки, ограда. Проектът включва и изцяло обзавеждане и съоръжение. Ще бъдат обезпечени уреди и мебели за кухнята, спалното и помещението, където ще се реализира възпитанието и образованието на малчуганите. Оборудвани ще бъдат и детските кътове за игра, учителските пространства и други.

Целта на построяването на нова детска градина е да се понижи дефицитът тук-там в града. Чрез осъществяването на плана ще се обезпечи достъп на всички деца до предучилищно обучение от 4- годишна възраст в общински просветителни институции и в по-голяма непосредственост до местоживеенето си. Ще се понижи повишеният брой на децата в една група до нормативно избрания и по този начин ще се основат условия за повишение качеството на образователно-възпитателния развой и по-здравословна среда на децата и личния състав, изключително в изискванията на COVID–19. Ще се даде опция на повече младежи да се осъществят пълноценно на пазара на труда и трайно да се открият в региона на Асеновград, което ще докара до понижаване на вътрешната и външната миграция.

Според изискванията за резистентност на плана, през първите пет години след реализирането му, общината няма да може да прави функционални промени. След приключване на този интервал, могат една или няколко от детски групи да се преструктурират в яслени, съгласно потребностите на популацията в Асеновград.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР