В обществото тлее напрежение, на което институциите трябва да отговорят

...
В обществото тлее напрежение, на което институциите трябва да отговорят
Коментари Харесай

В Още от деня: Има ли спекула на енергийния пазар? - говорят експертите

В обществото тлее напрежение, на което институциите би трябвало да отговорят неотложно. Хората се готвят за скок на цените на главните артикули и услуги. Това се споделя в декларация на КНСБ, поради която през днешния ден се организира изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Какви са резултатите след срещата и чака ли ни ценови потрес поради пазара на електрическа енергия - тематиката в студиото на " Още от деня " разясниха Васил Велев - ръководител на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България и Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ " Подкрепа ".

Енергийни специалисти манипулират обществото, сравнявайки с година обратно цените на нашата енергийна борса и на други такива, съобщи Васил Велев. По думите му, за този интервал картината е радикално друга и също така, когато съпоставяме цените на тържищата, крайният консуматор постоянно заплаща такси, които у нас са доста по-високи в сравнение с в прилежащите страни.
Васил Велев - ръководител на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България: Референтната цена я осреднявам на 72 лева за мегаватчаса еленергия. Миналата година беше 88 лева, тази година за същия интервал е 133 лева, което е 51% нарастване. Ситуацията е безусловно ненормална, като отчетем обстоятелството, че потреблението не е повишено.
Очаквахме повече конкуренция при въвеждането на демократичния пазар, изясни Александър Загоров. По думите му, индустриалните връзки в България ще пострадат, защото другите бизнес субекти са спестовни в връзките между тях.
Александър Загоров - конфедерален секретар на КТ " Подкрепа ": Тенденцията е след време да няма контролиран пазар, само че това доближаване на пазарите, в случай че отидем на либерализация, допустимо е този обществен резултат да бъде в негативна обстановка - т.е. българският обичай да заплаща доста високи цени.
В тази обстановка печелят експортьорите, някои търговци печелят, само че при всички случаи, губят хората. Ние сезирахме и КЕВР за нерационалните равнища в един и същи час на двата пазара на електрическа енергия. Ще забележим какви ще са изводите в разбора на КЕВР, добави още Велев.

Вижте целия диалог във видеото!
 След съвещание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца След съвещание на Тристранния съвет: Отлагат закона за горивата с шест месеца
Извънредно съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие поради скока на тока за бизнеса, с присъединяване на близо половината от министрите...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР