В обща декларация след виртуална среща на върха президентите на

...
В обща декларация след виртуална среща на върха президентите на
Коментари Харесай

9 държави от източния фронт на НАТО осъдиха агресивните действия на Москва

В обща декларация след виртуална среща на върха президентите на 9 страни от източния фланг на НАТО осъдиха нападателните дейности на Москва против Украйна, съветските саботажи в Чехия и показаха безпокойствие от сходни актове в България. Страната ни беше показана от президента Румен Радев. Онлайн се включиха и американският президент Джо Байдън и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Страните в НАТО от Източна Европа са за по-голямо военно наличие на Алианса по Източния фланг, разгласи румънският президент Клаус Йоханис. Заедно с полския си сътрудник Анджей Дуда той беше хазаин на среща, към която се причислиха виртуално и държавните глави на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и България.

" НАТО би трябвало да продължи да укрепва качествата си за въздържане и защита, изключително на Източния фланг от Балтийско до Черно море. Затова пледирах, в това число в полемиките с президента Байдън, за засилено военно наличие на Алианса, с присъединяване на Съединените щати, в Румъния и юга на Източния фланг ", съобщи президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Агресивните дейности на Русия и укрепването на военния ѝ капацитет в непосредствена непосредственост до НАТО, в това число скорошната ескалация в Черно море по границите с Украйна, и в нелегално окупирания Крим, не престават да заплашват евроатлантическата сигурност, гласи декларация на деветимата водачи. Те осъдиха и саботажните дейности на Русия в Чехия и България във връзка гърмежи в хранилища за муниции през последните години. Участниците координираха позициите си преди срещата на върха на НАТО през юни.

" Обърнахме внимание на най-съществените закани, които се оформят, изключително във връзка с Украйна, предвид на последните съветски дейности на украинската граница и нахлуването в Крим. Обсъдихме и ситуацията в Молдова, Беларус и в Балтийските републики ", съобщи президентът на Полша Анджей Дуда.

Европейският дирек за сигурност би трябвало да е съгласуван с развиването на НАТО, е позицията на българския президент. Той е показал, че съответната отбрана изисква увеличение на софтуерната и индустриална самостоятелност и установяване на националните сериозни инфраструктури. Това написа в публично известие за срещата от прессекретариата на Румен Радев.

Президентът Байдън е показал, че съдружниците би трябвало да са по-устойчиви против нездравословни стопански и политически дейности от страна на стратегически съперници, заяви Белият дом. Американският водач е за по-тясно съдействие с деветте страни по световната здравна сигурност, климатичните промени, енергийната сигурност и световното икономическо възобновяване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР