В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27

...
В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27
Коментари Харесай

Министър Николова поздрави българите, избрали да почиват у нас

В послание във връзка Световния ден на туризма – 27 септември, заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и макар загубите не върнаха нито един екскурзиант.

Вицепремиерът сподели, че 2020 година е най-предизвикателната и сложна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от ковид подложи на невиждан напън туристическата промишленост.

Ето цялостния текст на обръщението:

„ В днешния Световен ден на туризма, когато Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации празнува своя професионален празник, всички страни по света ще отчетат, че 2020 година е най-предизвикателната и сложна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от ковид подложи на невиждан напън туристическата промишленост.

В този най-непредвидим интервал ние може да кажем, че се случи и нещо прелестно: българите избрахме да почиваме в своята страна и да подкрепим родния туризъм, преоткрихме уюта да бъдем вкъщи. И това демонстрират и данните на Единната система за туристическа информация.

Българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 000.

В страната ни туристическата промишленост създава 12% от Брутният вътрешен продукт, само че летният сезон, който бележи до 70 % спад в международната промишленост и към 90% намаляване на резервациите, докара до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и консуматори, към дребни групи туристи и предприемане на ограничения за цялостен рестарт на туристическия бранш. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

Българското държавно управление одобри пакет от социално-икономически ограничения в поддръжка на хората и бизнеса за близо 2 милиарда лв.. Част от тях са предопределени и съответно за бранш туризъм. Това са:

- Мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20. Благодарение на нея към 22 хиляди работни места в сектора бяха съхранени. Като министър на туризма упорствам за нейното продължение до месец май следващата година.

- Одобрена бе дотация от по 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, или общо 55 млн. лева за тази и идната година са в поддръжка на туроператорите.

- Данъкът върху добавената стойност беше понижен на 9 на 100 освен за ресторантьорството и кетъринг услугите, само че и за прилагане на спортни уреди.

- Вече е реалност пакетът от документи и чакаме началото на мярката от 10 млн. лева за поддръжка на туроператорите посредством Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност ".

- Договорени са 3 млн. лева за поддръжка на българските екскурзоводи и планински водачи.

- Реализирахме и взаимната ни самодейност с екскурзоводите да разпространяваме посредством 20 видеоклипа както техния труд, по този начин и не толкоз познати места в страната.

- По Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност " по процедурата за поддръжка на микро- и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици над 27 хиляди са подадените планови оферти, които са в развой на оценка. Вече утвърдени за финансиране са близо 12 хиляди, по които предоставената безплатна финансова помощ е близо 100 млн. лева

Изброих всичко направено дотук, с цел да покажа, че единствено в партньорство и с общи старания можем да преодолеем рецесията. За всички нас приоритет на първо място е да съблюдаваме условията за безвредна и сигурна дестинация.

Пред нас стои още едно предизвикателство – да намерим верния път и за провокациите пред есенния и зимния туризъм, където триумфът директно ще зависи от сигурността и здравословната среда, които можем да предложим. Затова ще бъда безкомпромисна пред пропуските или тяхното занемаряване от страна на туристическия бранш.

Скъпи сънародници, като вицепремиер и министър на туризма благодаря на всеки от Вас за силата и вярата, които дадохте на нашия туризъм, като избрахте да пътувате и да почивате в нашата страна.

Благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и макар загубите, които търпяха, не върнаха нито един екскурзиант, спазвайки всички ограничения, които утвърждават България като безвредна дестинация.

Очакват ни изпълнени с провокации зимен сезон и сезон 2021 година, само че имам вяра, че с общи старания и дейностите, които подхващаме, ще се оправим дружно. И ще защитим извоюваното самопризнание от Световния съвет за пътувания и туризъм – България - дестинация с щемпел за сигурност и хигиена.

Желая Ви на първо място здраве, доста сили и висок професионализъм за справяне с актуалните провокации на COVID-19, само че и с тези на елементарния ни делник, в който водещо е удовлетворението на туристите и развиването на бизнеса.

Честит празник, уважаеми сътрудници! ”, се споделя в обръщението. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР