В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в

...
В област Пловдив се създават повече работни места, отколкото в
Коментари Харесай

В Пловдив се създават повече работни места, отколкото в цяла Северна България

В област Пловдив се основават повече работни места, в сравнение с в цяла Северна България. Това е един от изводите на проучването " Регионални профили: индикатори за развиване 2017 ", направено от Института за пазарна стопанска система (ИПИ), което беше показано през днешния ден (28 ноември).
Според данните за последните 12 месеца са се основали повече работни места в Пловдив, в сравнение с за цялата северна част на страната. Като цяло 70% от работните места се отварят в четири области - София-град, София-област, Пловдив и Стара Загора. В Северозапада пък заетостта продължава е на прекомерно ниско равнище.
" За оживлението в другите елементи на страната се съди най-много по пазара на труда. Заетостта сега е на рекордно високи равнища, като тя се усилва повече в Южна България ", сподели икономистът Явор Алексиев.
Изследването сочи, че София и Габрово остават водачи по икономическо развиване измежду областите в България, а близо зад тях се подреждат Стара Загора, Варна и Русе.
" Въпреки териториалното раздалечение, областите на върха на класацията имат общи характерности - те се отличават с огромен приток на вложения, задгранични и локални, висока претовареност, висока икономическа интензивност на популацията, по-висок стандарт на живот ", съобщи Десислава Николова , основен икономист в ИПИ.
По думите ѝ въздействие оказват и фактори като положителната инфраструктура, напъните на локалните администрации за привличане на запаси и особено в Габрово - ниските локални налози.
Най-зле стопански са областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. " Рецептата за икономическо закъснение е ясна - гореизброените индикатори, само че с негативен знак: невисок приток на вложения, висока безработица, ниски заплати ", добави Николова.
С най-лоши индикатори във връзка с изискванията за живот е област Пазарджик. Основна характерност на област Сливен пък е недобрата инфраструктура и обстоятелството, че доста малко хора имат достъп до и употребяват интернет.
Според изследването обаче разликата сред най-богатите и най-бедните области не се усилва, а се е нормализирала на едно равнище. Тя е към 4,5 пъти т.е в София благосъстоянието е 4,5 пъти по-голямо от това в най-бедната област на страната.
Подробности по отношение на растежа на заплатите - четете в Expert.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР