В област Монтана зачестяват случаите на забавяне и бездействие по

...
В област Монтана зачестяват случаите на забавяне и бездействие по
Коментари Харесай

Петър Петров: В област Монтана са налице случаи на необяснимо бездействие по разследването по следствени дела

В област Монтана зачестяват случаите на закъснение и безучастие по избрани досъдебни производства от страна на проверяващите органи, както и липса на ефикасен контрол, от страна на съответния наблюдаващ прокурор.

За това сигнализира националният представител от " Възраждане ", които уточни, че по негово искане до Главния прокурор е осъществена инспекция дали е налице съзнателно закъснение по хода на избрани досъдебни производства. След осъществена инспекция на съответните органи е открито съществуване на съображение за предложение до административните ръководители на прокуратурата за налагане на дисциплинарна отговорност на съответните наблюдаващи прокурори.

В хода на инспекцията се открива да вземем за пример, че след формиране на досъдебно произвеждане през месец юни, 2022 година, за документно закононарушение, за интервал от над шест месеца е открито безучастие от страна на разпитващите органи и липса на ефикасен контрол от страна на наблюдаващия прокурор, което от своя страна е довело до закъснение на следствието. При различен случай и последвала инспекция по него, се открива, че след формиране на досъдебно произвеждане, водено по закононарушение по член 123, ал.2 от Наказателен кодекс, за интервал от към 4 месеца дейностите по следствието са прекратени, като през този интервал липсват данни и за извършен ефикасен надзор върху следствието, от страна на наблюдаващия прокурор, което е довело до закъснение на следствието и в този случай.

" Предвид изложеното, инициираната от мен инспекция е завършила с констатации за позволени нарушавания по организацията на работата по съответни каузи с особена значимост, като от страна на водещия следствието, по този начин и от страна на наблюдаващия прокурор. Тези случаи стартират да зачестяват и да оставят в жителите усещането, че в район Монтана не се работи дейно в областта на правораздаването, нито в интерес на обществото. Благодарение на отчета от основния прокурор ще сезирам както административните ръководители на прокуратурата, по този начин и инспектората към Висшия правосъден съвет, в този момент преобразуван на Висш прокурорски съвет, за налагане на санкции ", съобщи Петър Петров от " Възраждане ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР