В Обединените арабски емирства (ОАЕ), близо до Абу Даби, където

...
В Обединените арабски емирства (ОАЕ), близо до Абу Даби, където
Коментари Харесай

Живот без въглеродни емисии и с нулеви отпадъци: Как се строи град на бъдещето?

В Обединените арабски емирства (ОАЕ), покрай Абу Даби, където жегите са мъчно търпими, строят град на бъдещето . Там към този момент има кула за вятър, а температурите са с до 10 градуса по-ниски с помощта на градския дизайн.

Целта е да устоят на високите температури през лятото

Липсват типичните небостъргачи, а по улиците се движат единствено електрически коли. Амбицията е това да стане най-екологичният град в света.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди 17 години в ОАЕ стартира амбициозно строителство – на град Масдар, умислен като „ най-устойчивия град в света “ – без въглеродни излъчвания и с нулеви боклуци.

Масдар е слоган и значи „ източник “, потребление на естествените запаси, с цел да се построи и създава сила. По проект градът ще е дом на 40 000 души.

„ Сега имаме близо 4000 поданици. Както и 10 000 души, които работят тук всеки ден. Започнахме да развиваме и общности от хора, тъй като, когато имаш град, имаш и поданици – имаме такива, които живеят тук, такива, които идват за отмора, имаме учебни заведения, имаме университети. Хората избират да живеят тук по разнообразни аргументи – ние сме доста покрай летището на Абу Даби, а и на съвсем равно разстояние сред Дубай и Абу Даби. Лесно налични сме до двата огромни града в ОАЕ. Дори всекидневните потребности, като да вземем за пример от супермаркети, към този момент съществуват за нашата общественост. Хората имат вяра в задачата на Масдар сити за екологично чисто живеене “, споделя Крис Уан, шеф по устойчивостта в Масдар.

Снимка: btvnovinite.bg

Улиците и постройките на града са особено проектирани да бъдат енергийно ефикасни . В обичаен арабски жанр, сенчестите пътеки и тесните улички основават прелестно пространство за разходка в горещия климат на района. Сградите са високи единствено пет етажа, покривите са със слънчеви панели, а навеси вършат сянка за пешеходците.

„ От построяването на постройките до момента отчитаме сред 41-42 % спестена сила от потреблението на електричество и изстудяване. Във връзка с въглеродните излъчвания, свързани с построяването на постройките, използваме по този начин наречените зелени материали, които могат да се рециклират “, прецизира Крис Уан.

Температурата по улиците нормално се усеща с 5-10 градуса по-ниска от околната пустиня. Разликата се дължи на градския дизайн. Ядрото на града, наречено подиум, е издигнато, а постройките са групирани близо една до друга, с цел да основат улици и пътеки, които са предпазени от слънцето.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Имаме и вятърна кула. Тя работи като прихваща ветровете. На върха на кулата има отвори, които се отварят и затварят според от посоката напразно. Така той се насочва надолу по кулата към земята. Спуска се и се популяризира там. В кулата сме добавили и по този начин наречената водна мъгла, която в допълнение охлажда въздуха. По този метод охладеният въздух слиза надолу по-бързо “, изяснява шефът по устойчивостта в град Масдар.

Обединените арабски емирства изстреляха сондата " Амал "

За превоз се употребяват електрически транспортни средства, налични за публично прилагане, с оптималната скорост от 130 км/ч. Те могат да се презареждат на зарядни станции в целия град. Масдар Сити към този момент е дом и на някои от най-модерните технологии за слънчева сила в света.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР