В няколко точки президентът оспорва част от конституционните промени. Веднага

...
В няколко точки президентът оспорва част от конституционните промени. Веднага
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Кръгът от въпроси, касаещ конституционните промени, може да се разрасне

В няколко точки президентът оспорва част от конституционните промени. Веднага е формирано конституционно дело, идната стъпка е да се разиска допустимостта на това искане. Впрочем, някои партии също дадоха поръчки, че ще сезират Конституционния съд поради измененията в главния закон, тъй че не е изключено да се разрасне кръгът от въпроси пред Конституционния съд. Това съобщи в ефира на Nova News конституционният арбитър проф..

Той добави, че до едномесечен период може да се премине към разискване всъщност на въпросите и напролет да се стигне до решение за това дали признатите промени в основополагащия закон на страната са противоконституционни.

По тематиката със правосъдната промяна проф. Стоилов уточни, че тези, които най-вече лобират за такава, не могат да я обяснят всъщност пред магистратите.

Огромната част от проблемите на правосъдната система не зависят от Конституцията, защото тя дава едно нереално равнище, което въздейства на организацията на правосъдната власт. Има три разнообразни аспекта – нормативен, учредителен и кадрови. Няма по какъв начин да приказваме за сполучлива правосъдна промяна, в случай че не се работи по едно и също време в тези три посоки, изясни той.

Според него вниманието е прекомерно доста концентрирано върху организационните проблеми, касаещи най-много върха на ръководството на правосъдната система, в което конституционният арбитър съзира „ опит за преразпределяне на властта “.

По думите на измежду същинските проблеми на правосъдната власт са срочността на делата, разкривайки случаи, при които обещано разпоредително съвещание се насрочва чак за след година. Той също по този начин попита какво става със знакови каузи като банкрута на КТБ.

Сегашните ръководещи споделят, че сред тях имало съвместен надзор, с цел да се предотврати корупцията, само че аз желая да попитам какво стана с вчерашната корупция, когато участниците в същото това ръководство взаимно се упрекваха едни други, попита в умозаключение проф. Стоилов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР