В някои предприятия може да се стигне и до съкращенияПовишаването

...
В някои предприятия може да се стигне и до съкращенияПовишаването
Коментари Харесай

Работодатели: Вдигането на минималната заплата ще се отрази положително само на сивата икономика

В някои предприятия може да се стигне и до съкращения

Повишаването на минималната работна заплата през 2023 година на 900 лв.. Тази концепция беше стартирана в хода на предизборната акция от една от политически сили. Според икономисти и работодатели обаче подобен скок от близо 30% за година ще се отрази най-много сивата стопанска система.

За Магдалена минималната работна заплата трябва да се усили с минимум 100 лв. през идващите месеци, с цел да може да се покриват ежедневните потребности.

" Не мисля, че това е естествена работна заплата за цените по магазините сега. Смятам, че минималната работна заплата трябва да се вдигне, само че дали ще е с 900 лв. не се знае, тъй като това е доста огромен скок ", счита тя, предава.

Според работодателите нарастването на минималната работна заплата ще се отрази позитивно на сивата стопанска система, като от ден на ден ще се среща скритата претовареност. В някои предприятия може да се стигне и до съкращения.

" Това ще убие стопанската система. Тогава бюджетният недостиг ще бъде доста по-голям, тъй като няма да има бюджетни доходи, тъй като 900 лв. минимална заплата това съставлява над 80% от медианата работна заплата и към 60% от междинната работна заплата ", изясни Добрин Иванов от АИКБ.

За синдикатите минималната работна заплата трябва да бъде 50% от междинната.

" Последните налични данни са към второто тримесечие на тази година и в случай че вземем едно приблизително число за първите шест месеца на тази година се получават към 850 лв. минимална заплата, което е 50% от актуалната междинна, в което има логичност, дава отговор на директивата и е низък предел, на който да се приказва за проби на адекватност, тъй като колкото е по-нагоре толкоз по-добре ", разяснява Любомир Костов от КНСБ.

От икономическа гледна е доста евентуално България да влезе в криза идната година. Според икономиста Георги Вулджев в тези условия е най-важно пазара на труда да е еластичен.

" Начинът, по който ще се заобиколи от пазара на труда нарастването на безработицата е, че просто доста хора ще стартират да работят в сивия бранш, или просто няма да работят на трудов контракт и по този начин ще се заобикаля фактът, че разноските на работодателите са се вдигнали толкоз внезапно заради нарастването на минималната заплата ", обърна внимание той.

Последното нарастване на минималната работна заплата е от април на 710 лева, което за няколко месеца към този момент е изядено от високата инфлация.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР