В някои от най-често срещаните репрезентации на викингите те са

...
В някои от най-често срещаните репрезентации на викингите те са
Коментари Харесай

Рогати шлемове, грешно приписвани на викингите, всъщност са на близо 3000 години

В някои от най-често срещаните репрезентации на викингите те са изобразени като огромни воини, които носят шлемове с огромни рога върху тях. Но в този момент ново проучване открива, че фамозните шлемове, които им се приписват, открити във Виксо, Дания, преди 80 години, в действителност датират от към 900 година прочие н. е., съвсем 2000 години преди викингите…

 Bronzehjelm fra Veksø B13552- 00002

Предната страна на един от шлемовете от Виксо

„ В продължение на доста години в известната просвета хората свързват шлемовете Виксо с викингите “, споделя Хеле Вандкилде, археолог от университета в Орхус в Дания, пред Том Меткалф от Live Science. „ Но в действителност това е нелепост. Темата с рогата върху шлемовете е от бронзовата ера и е проследима до античния Близък изток. “

Обществото на викингите се развива едвам през 9 век и няма признаци, че те в действителност са носели такива шлемове. Според History.com легендата евентуално произлиза от скандинавските художници от 19 век, които разпространяват изображенията на номадските нападатели с такива каски в своите творби.

По-рано откривателите допускат, че двата шлема, украсени с извити рога, произлизат от скандинавската бронзова ера от 1700 до 500 година прочие н. е. Новото проучване на Ванкилд, оповестено в списание Praehistorische Zeitschrift, употребява радиовъглеродно датиране на брезов катран, открит на един от рогата, с цел да удостовери по-точно възрастта им.

Изследването също по този начин сочи за връзки сред цивилизациите от бронзовата ера в цяла Европа и отвън нея. Шлемовете са сходни на изображения на шапки, открити в скалните рисунки и фигурки, създадени почти едновременно в Западна Иберия и средиземноморския остров Сардиния. Мотивът евентуално е достигнал до Европа от изток с помощта на финикийски пътешественици от източното средиземноморско крайбрежие, оповестява Sana Noor Haq за CNN.

Изследователите споделят в публикацията, че Близкият Изток и Източното Средиземноморие „ се гордеят с дълбока история на фигури с такива рогати шлемове, свързани с ръководството на божествата и с войната “.

 Bronzehjelm fra Veksø B13553- 00002

Задната част на шлема

Както Андрю Къри оповестява за списание Science, хората там би трябвало да се снабдят с мед и калай отдалеко, защото Скандинавия съвсем няма запаси на метал по това време. Връзката с Южна Европа допуска, че този продан включва пътешестване по крайбрежието на Атлантическия океан, а не по суша през Алпите. Културният продан, като общата взаимна тематика за каската с рогата, би вървял дружно с тази търговия с материали.

„ Тези каски са нова индикация, че металите са се търгували по-далеч, в сравнение с си мислим “, споделя Вандекилде пред Science. „ Културата просто пътува с тях. “

Но Никола Ялонго, археолог от университета Георг Август в Гьотинген, споделя на Science, че е песимистичен по отношение на новите проучвания. Той отбелязва, че в Белгия, Франция, Обединеното кралство или Холандия не са открити рогати шлемове или сходни артефакти – всички места, които биха били по път за пътешествениците, тръгнали нагоре по Атлантическия бряг към Скандинавия.

„ Дори в случай че предположите, че моряците са отишли ​​директно от Сардиния в Скандинавия, те би трябвало въпреки всичко да са спрели някъде по пътя “, споделя той.

Работници откриват двата шлема във Виксо през 1942 година, до момента в който добиват торф, съгласно Националния музей на Дания. Един от тях е открит подложен върху дървен поднос с въглени към него, което допуска, че са блага. Освен с рогата, шлемовете са украсени с човката и очите на неидентифицирана хищна птица и имат фитинги, които може да са били употребявани за закрепване на пера и евентуално грива от конски косми. Докато прави подробни фотоси на един от роговете на шлема през 2019 година, съавторът на проучването Хейде Вробел Ньоргаард, археолог в музея Moesgaard в Дания, видя брезовия катран и съумя да го употребява за датиране на предметите.

Авторите на вестника споделят, че украсените шлемове биха били носени по-скоро по алегорични аргументи, в сравнение с като бойно съоръжение. По времето, когато са направени, скандинавските общества минават от поклонение на слънцето към респект към боговете, свързани с животните.

„ Имате шлем, който съставлява всички космологични религиозни сили “, споделя пред Science Флеминг Каул, археолог от Националния музей на Дания, който не е взел участие в новото проучване. „ Това е най-впечатляващата религиозна шапка от бронзовата ера. “

Тъй като мощните политически елити консолидираха властта в Скандинавия по това време, шлемовете може да са били част от напъните им за легитимиране на нови форми на водачество посредством религиозни ритуали.

„ Рогатите воини в Скандинавия, Сардиния и Испания се свързват с нови политически режими, подкрепени от надзор върху металите и нови религиозни вярвания “, споделя Вандкилде пред CNN.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР