В някои части на света живят цели общности с над

...
В някои части на света живят цели общности с над
Коментари Харесай

Крият ли т. нар. „Сини зони“ тайната на дългия живот?

В някои елементи на света живят цели общности с над междинната дълготрайност на живота, като в доста от тях има редица хора на възраст над 100 години. Някои от тези места са наречени „ сини зони “ и мнозина имат вяра, че те държат ключа към здравословния живот и дълъголетието.

Терминът „ Синя зона “ идва от разбора на данни от провинция Нуоро в Сардиния, извършено от екип, включващ Джовани Марио Пес и Мишел Пулен през 2004 година Докато те групират селата с високо дългоденствие в района, двойката ги огражда в синьо – и по този метод тези зони стартират да бъдат „ сини “.

Надграждайки работата им в Сардиния, създателят Дан Бютнер акцентира още четири района, които в този момент съставляват петте сини зони на света:

Сардиния, ИталияОкинава, ЯпонияПолуостров Никоя, Коста РикаИкария, ГърцияЛома Линда, Съединени американски щати (по-конкретно локалното общество на адвентистите от седмия ден)

Въпреки че тези пет са формалните, подозира се, че има още доста сини зони на планетата ни, които към момента не са разпознати.

Предполагаемите аргументи за увеличената дълготрайност на живота в тези области са мощно спекулативни и към момента не са извършени следени изследвания, които да ги изследват. Направените дотук разбори обаче могат да ни кажат малко повече за това по какъв начин да живеем по-здравословно.

 Sunset over Nicoya

Полуостров Никоя, Коста Рика

Известно е, че сините зони залагат на понижен калориен банкет и постоянно недояждане. Някои поданици на Окинава следват така наречен правилоо на 80-те %, като употребяват храна, до момента в който не се почувстват 80 % сити, и по този начин затова одобряват по-малко калории. Умереният калориен недостиг може да разреши здравословно поддържане на тежестта и да избегне хронични болести, свързани със затлъстяването.

Религиозните общности в Сините зони пък съблюдават пости. Редовните практики на недояждане могат да оказват помощ за понижаване и поддържане на здравословно тегло и на собствен ред да понижат вероятността от развиване на високо кръвно налягане и висок холестерол.

 Armenistís ikaría

Икария, Гърция

Въпреки културните разлики в обособените зони, всички те споделят много позната конструкция на метода на живот. Културите акцентират значимостта на съня, като доста от тях подремват постоянно денем и имат по-малко строги отговорности по кое време да се разсънят. Проучвания върху резултатите от съня са открили, че неналичието на задоволително или пък прекалено много сън може да понижи продължителността на живота, като в същото време усилва риска от сърдечни болести и инсулт.

Грижата за психологичното здраве също се акцентира като фактор, който способства за увеличената дълготрайност на живота. Смята се, че религиозността и духовността на някои от групите основават удобна общностна среда, което понижава равнищата на меланхолия. Смята се, че „ икигай “ в Окинава и „ plan de vida “ в Никоя разказват генералното чувство на жителите на двете места за цел на живота. А това несъмнено може да усъвършенства психическото богатство.

Въпреки че има малко солидни доказателства за това какво води до тази извънредно дълга дълготрайност на живота в тези обособени райони, изчислено е, че генетиката може да съставлява единствено 20-30% от повода при възрастните, което допуска, че методът на живот е в основата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР