В новото десетилетие предстоят значителни смущения в световната работна сила,

...
В новото десетилетие предстоят значителни смущения в световната работна сила,
Коментари Харесай

Индустриалната революция идва с ентусиазъм и тревога

В новото десетилетие предстоят обилни разстройства в международната работна мощ, като резултат от непрекъснатите усъвършенствания в робо-техниката и изкуствения разсъдък

Индустриалната гражданска война, основана на автоматика, роботика и изкуственинтелект, тропа на вратата
(снимка: CC0 Public Domain)

С навлизането в 2020 година новото десетилетие ни дава обещание да бъде всичко друго, само че не и скучно. От революцията в автоматизацията и все по-опасния неестествен разсъдък до геохакването на планетата и радикалния прогрес в биотехнологиите – идните 10 години ни дават обещание разработки, които звучат футуристично.

Индустриалната гражданска война, основана на автоматиката, роботиката и изкуствения разсъдък, тропа на вратата. Наред с ентусиазма от обещанието за повече успеваемост това носи и огромна паника. Мнозина се тормозят поради настъпването на безработица. Действително, новото десетилетие ще докара до обилни разстройства в международната работна мощ . Това ще е резултат от непрекъснатите усъвършенствания в робо-техниката и изкуствения разсъдък.

Някои изследвания от 2018 година предвидиха загубата на 75 милиона работни места по света до 2022 година вследствие на автоматизацията. Това обаче е обвързвано със основаването на други 133 милиона работни места за същия интервал. С други думи, можем да чакаме чисто нарастване от 58 милиона работни места.

Този значителен поврат в работните действия ще изисква забележителна преквалификация и други огромни промени. Една от най-вероятните трендове, които ще стартираме да виждаме през 2020 година, да вземем за пример, ще бъдат работните места „ кентаври ” , които ще съставляват съдействие сред индивида и изкуствения разсъдък.

За работещите хора в този момент е значимо да се съсредоточат не върху възхода на роботите като опасност за човешките работни места, а върху революцията на роботизацията и потребността от нови пълномощия, познания и умения, споделя Питър Уорън Сингър, визионер и създател на редица книги за кибер-реалността, редактор в „ Популярна просвета ”.

„ Навлизаме в епоха на нова индустриална гражданска война, сходна на възхода на парните машини и фабриките ”, изяснява Сингър, представен от Gizmodo. „ Вълна от [влияние на] автоматизация и неестествен разсъдък залива всички сфери на човешката активност, прилагани на всички места – от фермата и дома до бойното поле. Ще бъдем очевидци на невероятни покачвания на успеваемостта и нови пътища, по които хората в никакъв случай не биха могли да потеглят сами ”.

Струва си да се означи, че преобразуването на съответни работни места и завладяването им от роботи и изкуствен интелект ще се реализира най-вече по стопански аргументи. Ако притежателите на компании могат да спестят пари, даже това да включва всеобщо пренасяне на служащи, те най-вероятно ще одобряват решението.
още по тематиката
Важно е да се разбере, че роботите не идват за да завладяват работните места на хората, предизвестява Сингър. Това е на първо място въпрос на ръководство.

Сингър споделя още, че хората към този момент са „ не запомнили ” за контузиите, породени им от предходната индустриална гражданска война. Сега обаче сме очевидци на смяната на работните места и функциите, появяването на нови, трънливи правни и етични въпроси – и нови политики и идеологии.

При всяко деяние има съответна реакция, което значи, че ще прекараме огромна част от 2020-те в намирането на нови способи да се приспособяваме, да се възвръщаме и да се възползваме по-пълноценно от последващите обществени и софтуерни промени . Това ще включва пригаждане към новите режими на работа, изменена социално-икономическа динамичност и нови способи на живот и придвижване.

Разликата във опциите сред хората и машините ще се усили през идващите 10 години, предвижда Роман Ямполски, откривател в региона на изкуствения разсъдък в Университета в Луисвил. „ Машините ще станат способни да карат независимо, да генерират завладяващи новинарски заглавия и изцяло да автоматизират доста работни места, в това число главната секретарска работа и даже процеса на вложение ”, споделя Ямполски.

„ В същото време – и като непряк резултат от сходен напредък – ще се усили и познавателната бездна сред хората и машините ”. Това, съгласно Ямполски, значи, че степента на просветеност, разграничаваща изкуствения разсъдък от хората, ще става все по-голяма – и то не по метод, който благоприятства индивидите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР