В ново проучване, съчетаващо древна ДНК и съвременни технологии, изследователите

...
В ново проучване, съчетаващо древна ДНК и съвременни технологии, изследователите
Коментари Харесай

900-годишен меч все още е огънат от Кръстоносните походи, разкрива рентгенова снимка

В ново изследване, съчетаващо антична ДНК и модерни технологии, откривателите разкриват повече за феодален меч, открит през 2021 година, съгласно скорошна публикация, оповестена в Atiqot.

Покрит с миди и пясък, този меч, открит покрай израелския бряг на Кармел на дъното на Средиземно море, в този момент се счита, че е бил изтърван от кръстоносец по време на борба преди 800 до 900 години.

Мечът на кръстоносеца

Откриването на меча през 2021 година от водолазите Рафи Бахалул, Шломи Кацин и доктор Ехуд Галили притегли международното внимание, като многочислени медии оповестиха за откритието.

Той обаче е бил инкрустиран с гъсто морско покритие, формирано от пясък и черупки, което прави проучването му без щета същинско предизвикателство.

По това време откривателите не са знаели, че покритието е сребърно; мидите и пясъкът забавят процеса на окисляване на меча, като по този метод го защищават от ръждясване.

Използвайки авангардна рентгенова технология, откриватели от Isreal Antiquities Authority (IAA) и Soreq Nuclear Research Center съумяват да „ обхванат образно в пластовете на морското покритие и да видят истинските контури на меча “, съгласно обява във Фейсбук.

Джейкъб Шарвит от IAA сподели, че произходът на меча е обвързван с боец, който е живял в района след основаването на Йерусалимското кралство от Първия кръстоносен поход през 1099 година

Рентгеновите сканирания разкриват видимо прегъване на острието с размери 88 сантиметра (дължина) на 4,6 сантиметра (широчина), което в допълнение поддържа концепцията за присъединяване му на бойното поле.

Предвид историческия декор на яростни борби сред 1095 година и 1291 година, откритието на меча предлага осезаема връзка с една бурна ера.

„ Като се имат поради кървавите борби, които са се състояли в страната сред кръстоносците и мюсюлманите, известни от няколко исторически източника, бихме могли да чакаме да открием повече такива мечове. На процедура намираме най-вече фрагменти, доста малко цели мечове “, прибавя Шарвит.

Той акцентира, че седем такива меча от този интервал са открити в Израел. Макар че нормално не се изхвърлят, доста от тях в последна сметка са рециклирани, защото потребността от тях понижава с времето.

Изкуството на науката и историята

Това проучване хвърля светлина освен върху индивидуален артефакт, само че и върху по-широкия исторически подтекст на франкския интервал на кръстоносците в Израел, който продължава по-малко от два века.

Този интервал съставлява забележителна глава в християнството, характеризираща се с въоръжени поклонения, ориентирани към поощряване на териториалните ползи на християнството.

Намирането на меча свидетелства за смисъла на квалифицираните археолози, които подсигуряват точното документиране и опазване на сходни находки.

В по-широк смисъл пътуването му от морските дълбини до челните редици на историческото проучване акцентира мощната пресечна точка на науката и историята.

Пълното изследване е оповестено в Atiqot на 23 юли и може да бъде открито тук.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР