В новия рецептурник за хранене в детските градини включват и

...
В новия рецептурник за хранене в детските градини включват и
Коментари Харесай

Суперхрани и променен грамаж в новия рецептурник за детските градини

В новия рецептурник за хранене в детските градини включват и храни като киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле .
Той ще бъде утвърден при започване на 2018 година, заяви пред БНР Иванка Харбалиева, шеф на целодневна детска градина.

С измененията ще вкарат и по-голям грамаж на порциите за по-големите деца . В същото време понижават количествата на солта и захарта. Новите предписания, по които ще се подготвя храната за децата в детските заведения, ще изключат пържените храни и саламите, за които и в този момент има възбрана да бъдат употребявани като съществена храна.

Според Харбалиева, въвеждането на т. нар " суперхрани " е мода и предпочитание да покажем нещо по-различно. Диетолозите предлагат хората да употребяват плодове и зеленчуци, които обичайно порастват в района. За нея измежду българските суперхрани са да вземем за пример тиквата и хлябът от лимец , както и хлябът със семена от слънчоглед, тиква и орех.

 Агресия, интернет и неприятно хранене заплашват децата ни
Агресия, интернет и неприятно хранене заплашват децата ни

Парите за опазване на здравето са малко и не се изразходват рационално

За психолога към асоциация " Родители " Яна Алексиева значимо е качеството на храната, а не дали в менюто ще има суперхрани .

Всяка нова наклонност първо е съвременна преди да стане нещо по-традиционно. Аз не виждам проблеми, не виждам потребност да се противопоставяме, в случай че в част от менюто на децата е включено нещо от тези храни , тъй като те са вкусни. Вече много родители доста преди детската градина зареждат децата си с някои от тези артикули, имат вяра в тях. Очевидно, с цел да се приказва толкоз за тях, въпреки всичко зад тях стоят доказателства, счита Алексиева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР