В новия брой на вестник Марица можете да прочетете тези

...
В новия брой на вестник Марица можете да прочетете тези
Коментари Харесай

Четете в Марица - 120 хиляди пловдивчани гласуват в неделя...

В новия брой на вестник " Марица " можете да прочетете тези и доста други забавни тематики, разработки и изявленията:

120 хиляди пловдивчани гласоподават в неделя, 180 000 бойкотират вота

Най-вероятно 120 хиляди пловдивчани от всички 306 238 с право на глас ще отидат в неделя да избират новите депутати. Сметката е съгласно прогнозите на социолозите, които чакат 40% изборна интензивност, каквато беше и на предходния избор на 14 ноември. Битката е за 11 мандата в 16-и МИР, за които ще са нужни сред 7 и 9 хиляди гласа. На предишните парламентарни избори " Продължаваме промяната " победи в Пловдив и вкара четирима депутати с 38 647 гласа. На партията " Възраждане " ѝ стигнаха и 7479, с цел да прати един. 

Две компании желаят да строят новия състезателен комплекс до Английската

Само две предложения получи локалната администрация за новия състезателен комплекс, който ще се построява на бул. " България ", до Английската гимназия. Проектът е оценен на близо 7 млн. лв. с Данък добавена стойност. Интерес към него имат две столични компании, които досега не са работили по публични поръчки под тепетата -  " Динамик Ресурс " ООД и " Мспорт Брос " ЕООД. Първата е с годишни обороти сред 415 000 и 4,6 млн. лв. и има опит в построяването на спортни площадки. Втората обаче има едвам 3000 лв. оборот за 2019 година и половин дузина чиновници. 

Новият състезателен комплекс ще бъде ситуиран в дворовете на двете езикови гимназии.

Вежди Рашидов подарява на галерията в Пловдив 15 произведения

Вежди Рашидов ще направи на Градската художествена изложба в Пловдив особено подаяние от 15 произведения - западноевропейско изкуство, от своята персонална сбирка.

Той ще връчи дарението персонално през днешния ден в 11 часа в залите за краткотрайни експозиции на ул. „ Княз Александър I “ №15 в Пловдив. Това е второ подаяние, което Рашидов прави на пловдивската изложба. През 2019 година Вежди Рашидов подари 5 скъпи пейзажа от своята сбирка " западноевропейско изкуство " по време на изложбата „ Страсти “ в града под тепетата.

„ Обичам този град, той  е обвързван с младостта ми, имам и до момента мощна прочувствена връзка с Пловдив. Правя това подаяние на галерията от сърце, тъй като тук към  изкуството постоянно е имало особено внимание и отношение. Ще се веселя картините да станат притежание на от ден на ден ценители “, съобщи Рашидов.

Четирима лекари уверени, че дъщерята на Анка е пребита

" Нямам никаква виновност, върнете ме у дома! " Това съобщи пред съда в Пловдив 41-годишната Анка Михайлова, упрекната в нечовечен побой над осиновената си дъщеричка. Животът на детето на година и 9 месеца продължава да виси на косъм и лекарите се борят да го спасят. 

Михайлова не е посочила никаква емпатия и човечност по време на разпитите, съобщи зам. районният прокурор Атанас Илиев. Според обвинителя към този момент са събрани задоволително доказателства, които водят до обосновано съмнение, че точно Михайлова е създател на действието, касаещо съзнателно тежко закононарушение с наказване от 3 до 15 години.

Адвокатите на Анка обаче възроптаха против брифингите на прокуратурата и изявленията в медиите и обявиха, че напълно преднамерено дамата към този момент е нарочена за отговорна. Те обясниха, че осиновителката е ухапала няколко пъти детето, тъй като се е опитвала да го върне в съзнание  след рухване, което е предизвикало контузията. 

70% от психологично болните са на улицата и без хапчета  

Нацията изперква, а забавените здравни промени фрапантно усилват броя на хората с психологични проблеми, които не получават нужното лекуване.  За това сигнализираха участниците в кръгла маса " Лицата на депресията - провокации и отговорности “ в София, в която участваха водещи експерти.

Пандемията е влошила психологичното здраве на българите, като повече хора търсят съвещания с психиатър и невролог и потреблението на антидепресанти се усилва. Това се случва на фона на все по-изострящите се остарели проблеми като недостъпна и зле финансирана здравна помощ, липса на експерти, както и стигма към хората с психологични разстройства. В същото време промените в системата, които са написани на хартия, се бавят.

Грипната вълна ще ни удари през декември

Грипната вълна ще ни удари чак  през декември, сочат прогнозите на експертите. Много е евентуално това да съвпадне с следващия пик на коронавирус пандемията.

Още е рано да се задейства грипът, това нормално у нас се случва в края на есента - началото на зимата, изясни по Българска национална телевизия вирусологът проф. Радостина Александрова.

Противогрипните ваксини стартират да се слагат от персоналните лекари, има по аптеките, за възрастните и тази година ще са безвъзмездни.

Хора, които са с по-крехко здраве, със съпътстващи болести, да се имунизират с нова доза и против ковид, прикани проф. Александрова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР