В новата ситуация развитието на отношенията между Китай и Танзания

...
В новата ситуация развитието на отношенията между Китай и Танзания
Коментари Харесай

Развитието на Китай предоставя нови възможности за Африка

„ В новата обстановка развиването на връзките сред Китай и Танзания е освен в сходство с общите и дълготрайни ползи на двете страни, само че и от огромно значение за поощряване построяването на китайско-африканска общественост на споделена орис в новата епоха “, съобщи китайският ръководител Си Дзинпин при срещата си с президента на Танзания Самиа Сулуху Хасан, която е на публично посещаване в Пекин.

Двамата държавни глави оповестиха, че ще работят за надграждане на връзките сред Китай и Танзания и превръщането им във всеобхватно стратегическо партньорство, ориентирано към задълбочаване на обмена и разговора на високо равнище и разширение на икономическите и търговски връзки. След срещата бе оповестена взаимна декларация и бяха подписани редица документи за съдействие.

Президентът Самиа Хасан е първият африкански държавен глава, който посещава Китай след 20-ия конгрес на ККП, демонстрирайки близостта на двустранните връзки. През 70-те години на предишния век, без значение, че Китай бе бедна страна, той оказа помощ за построяването на железопътната линия сред Танзания и Замбия, която се трансформира в знак на китайско-африканското другарство.

Според статистика от 2009 година Китай е най-големият търговски сътрудник на Африка в продължение на 13 поредни години. След експлоадирането на епидемията от COVID-19 Пекин даде 189 милиона дози ваксина на 27 африкански страни, а годишният индустриален потенциал на локалното произвеждане доближи към 400 милиона дози
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР