В новата геополитическа реалност антибългарската теза в РСМ ще стане

...
В новата геополитическа реалност антибългарската теза в РСМ ще стане
Коментари Харесай

Биков: РСМ преминава от една цивилизационна зона в друга и това води до кризи, включително с идентичността

" В новата геополитическа действителност антибългарската теза в РСМ ще стане маргинална, както и хората, които я изповядват. Антибългарската теза в РСМ е антиевропейска и това ще се вижда все по-ясно от Европейския съюз. Големият геополитически интерес на София е да бъдем в едно пространство с македонското общество, което ни е най-близкото ", съобщи в изявление за БГНЕС Тома Биков, народен представител от ГЕРБ в 47 Народно събрание.

„ районен съд Македония сега е в развой на прекосяване от една цивилизационна зона в друга, от едно геополитическо пространство в друго. Този вид процеси постоянно са свързани с разнообразни рецесии, в това число с рецесия на идентичността “, съобщи Биков.

Той уточни, че преместването от едно геополитическо пространство в друго натрупва нови пластове на еднаквост. Биков напомни, че при нас този развой протече от 1989 година до 1997-1998 година, когато се избистряше новият слой на актуалната българска еднаквост. „ Все още помня 1989-1990 година, по какъв метод мислехме, каква беше визията ни за западния свят “, сподели депутатът от към този момент разпуснатото 47 Народно събрание.

Според него РСМ, която има особена и нова еднаквост, по-нова от българската и в този смисъл по-лесно променлива, претърпява всички рецесии от преместването в едно геополитическо пространство, което е към този момент несъществуващото пространството на някогашна Югославия към европейското и западното пространство. Там, където сме и ние.

„ Трябва да отчитаме доста ясно, че България и РСМ за пръв път от 150 години попадат в една и съща геополитическа зона. Това не се е случвало, откогато сме се разделили с излизането на България от Османската империя и оставането на Вардарска Македония в нейните лимити, и по-късно прекосяването ѝ през Сърбия и Югославия. Сега имаме опция да се срещнем след толкоз дълго време “, акцентира Тома Биков.

В новата геополитическа действителност, в която РСМ ще стартира да живее, хората, представляващи формалната позиция, ще се трансфорат в маргинали.

„ Става дума за по този начин наречената антибългарска теза. Тя от ден на ден ще стартира да се трансформира в антиевропейска. Това ще бъде забелязано доста ясно в Европейски Съюз “, съобщи Биков.

Изповядващите антибългарската теза желаят да държат РСМ в постюгославското пространство, където царува корупция, мафиотизация и благоприятни условия за правене на всевъзможен церен бизнес.

„ Неслучайно това пространство е в ситуацията, в което се намира. То е изостанало, то е като кръпка на Европейски Съюз. Не споделям, че ние се най-развитата страна, само че България се отличава доста от това, което се случва там. Ние, като общество, би трябвало да приемем отговорността и уговорката да въведем нашите другари от РСМ в новата им геополитическа позиция “, акцентира Тома Биков и добави: „ И би трябвало да го създадем, тъй че антибългарската теза в действителност да стане маргинална. Така както се случи в България с формалната комунистическа теза. В момента формалната теза, която беше годна до 1989 година, е маргинална. Тя не е публична. Същото би трябвало да се случи и в РСМ. Това се нуждае от време, нуждае се от старания от наша страна “.

Биков прави оценка като позитивен факт, че през последната година-две България съумя да формулира своя интерес. Той е обвързван с това българските жители да бъдат с равни права с всички останали там. Но това е най-малкото.

„ Нашият огромен интерес е да бъдем в обща геополитическа зона с македонското общество, което е най-близко до нас “, съобщи пред БГНЕС Тома Биков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР