В нощта на най-масовите и напрегнати протести срещу бившите управляващи

...
В нощта на най-масовите и напрегнати протести срещу бившите управляващи
Коментари Харесай

Да се задържат най-активните: Как МВР действа по време на протестите?

В нощта на най-масовите и напрегнати митинги против някогашните ръководещи от ГЕРБ и основния прокурор Иван Гешев имаше пребити жители, пострада и журналистът Димитър Кенаров, а експанзията против нещо влезе в интернационалния щемпел, стана един от мотивите за печални констатации в отчета за върховенството на закона на Европейската комисия, посочен бе в отчета за свободата на словото на “Репортери без граници”.

“Да се задържат най-активните”. “Най-активните” са деятелите на “Да България”. Това излиза наяве от документите от вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи за ареста и побоя над Кенаров, публикувани от “Дневник”.

По часове е показана организацията на дейностите на служителите на реда , какви са били псевдонимите на главните полицейски групи.

Не е ясно обаче кои са причинителите на побоя над журналиста Димитър Кенаров , макар че той е бил със служебна карта. Нарушения не са открити, няма чиновници на Министерство на вътрешните работи, надвишили своите пълномощия.

През февруари тази година прокурор от Софийска градска прокуратура отхвърли да образува следствие по случая. Мотивът - показания на очевидец, съгласно чиито показания Кенаров се е съпротивлявал на служителите на реда. Заключенията на прокурора се базират напълно на документите от вътрешната инспекция, която Столичната дирекция на вътрешните работи е направила сама на себе си.

ФрогНюз напомня, че отводът на прокуратурата да образува следствие докара и до реакция в самата журналистическа колегия.

" Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи вършат всичко допустимо да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров ", показаха от Асоциацията на европейските публицисти и приканиха за без значение следствие на случая от интернационалните организации.

Това не се случи.

" Прокурорското разпореждане за отвод от следствие демонстрира, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния жител " Петър Петров от София “, който, ден след ареста, бил написал имейл до Министерство на вътрешните работи, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези. В същото време, не е разпитан нито един от десетките публицисти, които са отразявали събитието. Нито Столична дирекция на вътрешните работи, нито прокуратурата съумяват да открият кои са служителите на реда, които водят Кенаров от площада и тези чиновници остават анонимни.

Някои от причините на прокуратурата слагат под въпрос сигурността на публицистите, отразяващи митинги, тъй като дават зелена светлина на полицията да арестува и бие всеки кореспондент, който се намира на първа линия ", показаха от АЕЖ.

Очакванията за в действителност всеобща социална демонстрация на 2 септември 2020 година са огромни. Полицията има данни , че на площада ще участват хора от цялата страна. Организирана е профилирана полицейска интервенция за “опазване на публичния ред и недопускане осъществяването на правонарушения и закононарушения преди, по време и след провеждането на мероприятията, запазване живота и здравето, както на участниците в тях, по този начин и на жителите, и посетителите на град София, запазване на общинското и частно имущество”.

Отбелязано е още, че се подхващат “превантивни ограничения по отношение на лица, склонни към осъществяване на закононарушения и противообществени прояви”. Профил на такива хора не е посочен . ланът включва още разделянето на зоната на митинга на няколко оперативни региона, като всеки има по няколко отряда с обособени отговорници.

Да задържат лица са били избрани чиновници от 01 бранш ОСПС- Столична дирекция на вътрешните работи и чиновници на бранш Специализирани полицейски сили Пловдив. Групите за задържане са водени от Борислав Райков Губеров, шеф 01 бранш и Виктор Празов - шеф отдел Министерство на вътрешните работи в Пловдив. За началник на силите е избран старши комисар от Столична дирекция на вътрешните работи Антон Златанов, зам.-шеф на Столична дирекция на вътрешните работи по това време.

Указание към служителите на реда е било да не се поддават на провокации и до задържане на хора се работи единствено след предписание на отговорника на мероприятието.

Следователно кой е задържал журналиста Димитър Кенаров би следвало да е елементарно проверимо.

Ето и извадки от справката, предоставена по инспекцията, с които разполагат от “Дневник”:

07:55 часа - клатят автомобил на ДЖ (бел. ред Дирекция " Жандармерия " )

07:55 часа - двамата генерали (бел. ред. не е конкретизирано кои са) и групата от градинката " Кристал " напъват кордона. Не желаят разговор

08.00 - часа Минчо Спасов и уредниците на " Системата ни убива " имат искания, че непозволено е затворен бул. " Кн. Дондуков ".

08:00 часа - протестиращите замерят с яйца и ябълки по служителите на реда покрай служебния вход на Народно събрание -2.

08:02 часа - арестувано едно лице с мегафон, което се е качило върху автомобил на ДЖ. Същото е отведено в 05 районно управление (на МВР).

08:05 часа - двамата генерали се движат по ул. " Аксаков "

08:06 часа- шествието край Българска народна банка влизат при протестиращите

08:11 часа - генералите напъват кордона

08:11 часа- изтласквайте протестиращите пред техниката

08:15 часа - пътувам към 05 районно управление (на МВР) с едно арестувано лице за несъблюдение на полицейско предписание.

08:20 часа - чиновниците да изтласкат протестиращите пред колите и да не се позволяват да се чупи. Кордона да се построи пред колите и да не се позволяват към колите.

08:22 часа - още веднъж започнаха да напъват кордона

08:22 часа - най- дейни са от " Да, България "

08:24 часа - най-активните да се задържат. По високоговорителя да се приканват жителите към съблюдаване на публичния ред. Да не се пускат жители към пл. " Кн. Ал. Батенберг " същите да обикалят зад Българска народна банка.

08:45 часа - последователите на Възраждане с черни тениски и надписи обикалят по кордоните и търсят място за пробив. Същите да се задържат.

Напрежението стартира да ескалира. В справката е записано, че протестиращите стартират да пръскат със спрей униформените. В 09:53 ч. стартира задържането на нападателните от първите редици. В 11:20 часа има още едно сходно напътствие, като към 12:25 часа има арестувани над 30 души. Малко след 14 часа напрежението стихва, задържани са 36 души.

В края на работния ден протестиращите още веднъж се стичат в така наречен “триъгълник на властта” под прозорците на Министерския съвет. Напрежението ескалира фрапантно след залез, когато групичка, избрана и от самите стачкуващи като нападателна стартира да замеря служителите на реда с разнообразни предмети.

Според Министерство на вътрешните работи причинителите са се смесили с естествените протестиращи и е било невероятно да бъдат отсяти.

Агресивната групичка е записана в 21:09 часа. В 21: 25 часа е несъмнено, че към кордона " вали дъжд от бомби ". В 22:00 ч. към този момент се приказва за " море от бомби, бутилки, пътни знаци и други " Тогава и се взема решение за изтласкване на тълпата пред централния вход на НС-2.

22:15 часа - " плочника е отцепен. Срещу сътрудниците хвърчат бомби, шишета, пръти и всевъзможни предмети. Агресията е доста сериозна ". След предписание за още едно разединение на тълпата, което е към 22:54 часа, а към 01:30 ч. се рапортува, че има 68 души, изведени от тълпата, при акциите по разпространяване на множеството. Справката приключва с информацията, че са били арестувани 119 души.

Никой обаче не помни арестуван ли е журналистът Димитър Кенаров. Проверката стига до извода, че няма данни за неетично и непозволено държание от страна на полицейски чиновник от Столична дирекция на вътрешните работи. Тя е осъществена от трима чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи, чиновник на Охранителна полиция и специалист от “Човешки ресурси” в столичната дирекция. Според данните от инспекцията не могат да бъдат разпознати съответни полицейски чиновници и протестиращи лица, “както и да се категоризира по неоспорим метод, че точно лицето Димитър Кенаров е било такова, осъществяващо журналистическа дейност”.

Видео от задържането има. Кенаров носи каска с надпис “Press”. Няколко пъти споделя на служителите на реда, че е публицист.

Според версията на силовото министерство Кенаров не е бил арестуван, а е бил поканен в Пето районно управление (на МВР). Така той е бил записан в книгата на пропускателния режим, както всички други протестиращи, откарани там. Една от констатациите на инспекцията, е че има пропуски в правенето на нужните документи за задържането на лица от митинга. Предложен за дисциплинарно наказване и неодобрение за шест месеца е дежурния тогава Божидар Божилов.

" Към 3:00 часа бяхме откарани в 5-то РПУ. Регистрираха ме в дневника и ми споделиха да се кача на втория етаж. Там ми бяха дадени да попълня два документа: изложение на случилото се и сигнален акт. Попитах дали мога да се обадя на юрист, само че ми беше казано, че на този стадий не ми е необходим подобен. Попитах за какво съм задържан, само че не ми беше връчена никаква заповед за арест или обвиняване. Помолих да ми се обясни за какво би трябвало да подписвам сигнален акт, в случай, че не съм направил никакво закононарушение. Отговориха ми, че този документ не ме упреква в нищо и че е единствено условност. Подписах и бях пуснат от постройката на 5-то РПУ към 3:30 ч. на 3-ти септември 2020 година ", написа в обясненията си Кенаров.

При вътрешната инспекция на Столична дирекция на вътрешните работи са снети пояснения от групите за задържане по време на митингите. Обясненията са идентични, а наподобява всички заедно са изтрили от паметта си задържането на журналиста Димитър Кенаров. Не са ставали очевидци или участници в принуждение на протестиращи.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР