В нощта на 30 октомври 2015 година в дискотека „Колектив”

...
В нощта на 30 октомври 2015 година в дискотека „Колектив”
Коментари Харесай

Румънският случай "Колектив": Пожар, смърт, корупция, бунт

В нощта на 30 октомври 2015 година в дискотека „ Колектив” в Букурещ поражда пожар. В заведението с към 400 души за минута и 9 секунди умират 26 души, а стотици други са съществено обгорели. Дните по-късно демонстрират, че концертът с съдбовен край се трансформира в основен за развиването на северната ни съседка, която претърпя същинска политическа и социална турбуленция.

Снимка: bTV

Всичко стартира с искри от пироефектите, които обгръщат част от завесите на сцената и след това целия клуб. Заведението не е отговаряло на съвсем всички условия – имало е един-единствен пожарогасител и е работело без противопожарна система и с един излаз – необятен едвам 80 сантиметра. Масовата гибел изправя пред предизвикателство съвсем всички държавни системи на Румъния – на службите на реда, опазването на здравето, правораздаването и политическия свят.

Последвалата инспекция на управляващите е следена с изключителна тревога от обществото. Десетки хиляди излизат на митинги, недоволни от дейностите на управляващите, които не са затворили клуба, а журналистически следствия за положението на лечебните заведения, където се лекуват потърпевшите, в допълнение разпалват обществото.

Снимка: bTV

„ Преди си мислех, че корупцията е главният проблем, само че с времето стартирам да разбирам, че в действителност некомпетентността е по-големият проблем”, споделя журналистът от водещия вестник „ Gazeta Sporturilor” Каталин Толонтан. Спортната медия от 20 години прави следствия по публично значими тематики. В дните след пожара Толонтан разкрива мистерията за какво броят на жертвите продължава да се усилва – макар че доста от тях са признати в някои от огромните румънски лечебни заведения. Оказва се, че повода е в неведнъж разредените дезинфектанти, поради които се е развила извънредно мощна вътрешноболнична зараза.

Снимка: bTV

Разкритията му стигат до крайности – в един от видео материалите, сниман със скрита камера в една от най-големите лечебни заведения в столицата Букурещ, се виждат по какъв начин по тялото на пациент с голям брой изгаряния са се появили ларви.

„ Ние получихме първата информация за това още през 2015 година, само че самото следствие стартира няколко месеца по-късно – през април 2016 година, тъй като ни трябваше време да потвърдим обстоятелствата и да сме изцяло сигурни в източниците ни. Най-важната роля за една народна власт е тази на дейния жител. Защото – в последна сметка – демокрацията не е единствено спорт за зрители”, споделя още Каталин Толонтан пред bTV.

Малцина от тези, които са отишли на дискотека в петъчната октомврийска вечер през 2015-а, оцеляват. Но доста от тях в този момент не се опасяват да опишат историята си, с цел да не се повтаря жестокостта. Един от тях е Михаи Грачеа. 40-годишният тогава мъж получава тежка рана на белите дробове, изпада в кома за 24 дни, а последвалите 10 са най-критичните му в живота, тъй като е прикован към помпа, която насища кръвта с О2. Оцелява и става 13-ия в Европа, претърпял сходна намеса.

Снимка: bTV

5 години по-късно към момента помни хаосът в клопката на огъня. „ Бях в клуба като другар на момчетата от групата. Те ме помолиха да им оказа помощ да заснемем концерта им, тъй като аз съм режисьор и създател на документални филми. Организирах дребен екип с оператори и техника. Когато всичко стартира да гори, аз снимах. Видях, че би трябвало да излезем, а в този миг беше огромна блъсканица…много хора в извънредно дребен кулоар! И не можехме да избягаме, тъй като се оказа единствено с един изход… Не избягах. Бях в пламъци досега, когато не паднах и изгубих схващане за известно време. Впоследствие се изправих с помощта на малко О2, който беше влезнал от вратата, която към този момент беше по-широко отворена.”

Снимка: bTV

Големият извод: „ Най-страшно е дехуманизирането на хората. На хората в институциите особено. На тях не им пука за елементарните хора… Ако пожарникарите и кметът на този регион на Букурещ бяха удостоверили и приложили закона към притежателите на клуба, нищо сходно нямаше да се случи. Става въпрос за корупция и за грехове... Това е най-страшното нещо, което открихме - както и в лечебните заведения, шефовете на лечебните заведения, и на румънската здравна система към този момент не са били хора. И нещо би трябвало да бъде променено”.

Снимка: bTV

За Михаи обществото би трябвало да знае истината. Казусът „ Колектив” и развиването след него демонстрира невижданата потребност от повече независимост - и за медиите, и за жителите.

„ Ако беше нереалност – нямаше да приемете това за истина. Никой не би повярвал, че хората може да са толкоз неуместни, брутални и цинични”, споделя Александър Нанау – румънец от немски генезис, режисьор по специалност. Прекарал половината си живот в страната мотор на актуалната европейска просвета, не има вяра на обществените изказвания на управляващите, че ще се оправят със стотиците изгорели с дребното кревати за сходен вид пациенти в Букурещ. Категоричният отвод на Румъния на препоръчаната непозната помощ също е измежду аргументите да опише трагичната история на целия свят. И снима документален филм.

Снимка: bTV

„ Разбрах, че живеем във времена, в които не може повече да сме толерантни, тъй като степента на нехуманност е толкоз висока, че и лъжите започнаха освен да трансформират животите ни и демокрациите ни, само че и безусловно да ни убиват. Журналистът, който следваме и във кино лентата, е разкрил, че тайните служби са знаели за това(казусът с дезинфектантите – бел. ред.) от 10 години, уведомили са политиците – само че те не са създали нищо! Толонтан даже разкрива, че шефовете на лечебни заведения са знаели, че дезинфектантите не са положителни, само че са създали покупко-продажби с компанията, която ги създава и по този начин получават % от всяка сделка”, споделя още Нанау.

Снимка: bTV

Носителят на влиятелната премия " Еми " демонстрира за пръв път и неповторими достоверни фрагменти от моментите на пожара. С кино лентата, копродукция с HBO - цели да показа проблема " Колектив ", тъй като има вяра, че румънската покруса, ще даде нова сила за смяна.

„ Мисля, че даже когато единствено демонстрираме историята, когато приказваме за историята можем да създадем смяната. Не би трябвало в нашите млади демокрации да се получава по този начин, че корупцията е нещо обикновено. " Нормално е " - отиваш на доктор, даваш му малко пари, с цел да получиш добра грижа, само че всички ние би трябвало да се замислим по какъв начин да променим това”, споделя Ханка Кастелицова, копродуцент от страна на филмовата компания.

Днес единствено на няколко метра от дискотеката за трагичния случай от 2015 година припомня статуя на ангел в памет на всички починали от пожара.

Снимка: bTV

Половин година след пожара притежателят на компанията с разредените дезинфектанти е открит мъртъв в колата си след злополука. Румънският съд реши, че зад решетките отиват областен кмет, притежателите на клуба, пиротехници и чиновници на администрацията. Общо компенсациите за околните на всички 64 починали от пожара са над 50 милиона евро. На третия ден от митингите министър председателят Виктор Понта подава оставка. Авторитетни локални медии оповестяват за още стотици клубове в Румъния, които работят, без да дават отговор на противопожарните правила.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР