В никакъв случай не ви пожелаваме да се сблъскате с

...
В никакъв случай не ви пожелаваме да се сблъскате с
Коментари Харесай

Симптоми, че котката е отровена

В никакъв случай не ви пожелаваме да се сблъскате с отравяне на своя домакински любим, какъвто и да е той. Но е реалност, че това не се случва толкоз рядко - токсичните детайли са на всички места към нас и то най-много в препаратите, предопределени за битка с вредителите. Тъй като тематиката е за котките тук ще съсредоточим вниманието си върху признаците при отравяне на котката.

В доста препарати, които се употребяват за битка с вредители като гризачите - мишки и плъхове, се употребяват мощно токсични субстанции като натриев флуороацетат, фосфор, цинков фосфид, металдехид, антикоагуланти и още доста други вещества.

По природа котките не са глупави същества. Те имат мощно развито подушване, предпазващо ги от сходни токсини. Но не си мислете, че те постоянно съумяват да се предпазят от поглъщането на сходни субстанции.

Ако забележите, че животното ви стартира да се държи несъответстващо, олюлява се, има напъни за повръщане, изпуска се (и по дребна, и по огромна нужда), текат му лиги или пък стартира да получава гърчове, действайте незабавно. Това са най-честите признаци на отравяне при котките (а и при кучетата). Опитайте се да предизвикате повръщане на котката, тъй че да изхвърли отровата от организма си, а по-късно незабавно я заведете на ветеринар, който да поеме нещата в своите способени ръце.

Отровни за котката могат да бъдат освен препаратите, които се употребяват при битка против гризачи. Така да вземем за пример хората към момента не престават да употребяват арсеник, когато желаят да се отърват от охлюви, мравки и други буболечки, които смятат за вредители.

Но арсеникът е също толкоз токсичен и за котките. И при най-малките съмнения, че животното ви е погълнало арсеник, действайте по гореописания метод. Симптомите при отравяне с арсеник са почти същите като при натравянето с отрова против гризачи.

Да не забравяме, че има и растения, които могат да провокират отравяне на котката, въпреки и да не са толкоз токсични. Такива са азалията, лалета, петуниите, алое вера, бамбук, орхидеи и още доста други. Това не значи, че не би трябвало да ги отглеждате вкъщи, само че следете котката ви инцидентно да не се обърка и да реши, че те стават и за ястие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР