В никакъв случай не бива да оставяме домашните си любимци

...
В никакъв случай не бива да оставяме домашните си любимци
Коментари Харесай

Опасна ли е жегата в колата за домашния ни любимец?

В никакъв случай не трябва да оставяме домашните си любимци в колата в летните жеги. В България постоянно можем да забележим недобросъвестни стопани, които оставят животните си в колите и които настояват, че могат да постъпват с кучетата си, както намерят за добре.

Не толкоз огромна независимост имат в Съединени американски щати – в щата Аризона е строго неразрешено да се оставят животни без никакъв контрол в моторни транспортни средства. Това е един от най-горещите щати в страната, само че и други щати в страната обръщат особено внимание на този проблем.

Северна и Южна Дакота, Ню Джърси, Невада и други също са забранили на стопаните да зарязват кучетата си в колите. Оставянето на животното в колата в тези щати се смята за принуждение върху него и даже е класифицирано като престъпна демонстрация.

Дори при открехнати прозорци, температурата в колата е изключително рискова за любимеца. Съвсем естествените и търпими 29 градуса на открито, в автомобила, единствено за десетина минути, температурата се повишава с 10 градуса.

 Куче на път

30 минути по-късно горещините могат да доближат до 50 градуса, показват експертите. Собствениците на кучета постоянно не си дават сметка, че единствено няколко минути на тази горещина са задоволителни да причинят гибел на животното. Затова в никакъв случай не оставяйте кучетата сами в колата!

Кучетата, които имат сърдечни проблеми, както и възрастните животни, са доста по-чувствителни към жегите, в сравнение с дребните палета.

За тези четириноги е безусловно противопоказно да стоят на слънце дълготрайно време. Предразположени към топлинен удар са и животните от породите хъски, нюфаундленд и въобще всички северни породи.

Най-честите признаци на топлинен удар при кучето са мощното и учестеното дишане, повръщане, нестабилна походка, нараснала температура, зачервяване на езика и други Ако забележите сходни признаци при вашето куче, най-добре е незабавно да преместите животното на сянка и на ветровито място и да му дадете да пие вода.

Можете да покриете главата на кучето с влажна забрадка, само че не и с лед, защото огромната температурна разлика също може да аргументи дискомфорт. Ако кучето не е в схващане, неотложно го отведете при ветеринар.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР