В нета сега се върти едно видео. От Враца. Млада

...
В нета сега се върти едно видео. От Враца. Млада
Коментари Харесай

Смъртта на жената пред Спешното във Враца разгневи Фейсбук

В нета в този момент се върти едно видео. От Враца. Млада жена умира, до момента в който чака в Спешното поделение един мъж да откри персоналната й карта, без която не желаят да я одобряват. Жената последователно отпуска глава в инвалидната количка, а детето й кръжи към нея, комплицирано. Не гледайте това видео. Затворете си преносимите компютри, очите, носа. Всичко е наред. Продължавайте напред. Усещате ли задниците пред себе си? Още малко. Дупката, към която вървим, е единствено на две крачки.

Радослав Бимбалов



Министър Сербезова, извършете незабавна инспекция и предприемете безкомпромисни дейности за нещастието в болничното заведение във Враца!
Потресаваща безучастност на чиновници от незабавното поделение към умираща пред очите им жена и на управлението на болничното заведение към нещастието на фамилията!
Като омбудсман неведнъж съм посещавала финансово закъсалата болница. През 2018г. бяха обезпечени над 300 хиляди лева за родилното поделение, в което мазилка пада върху родилки, а ремонтът още не е почнал. Не можаха да " разпределят " публичната поръчка.
Настояваме за незабавна интервенция персонално на министъра, с цел да се направи инспекция, да излезе цялата истина и санкции за отговорните!

Мая Манолова



Ужасна обстановка с умряла жена във Враца. На първо място, от почитание към нея е добре клипът да не се популяризира - след някоя и друга година надали детето й ще е доста щастливо да изживява по обществените медии гибелта на майка си още веднъж и още веднъж. Въпрос на нравственос, да не ставаме сеирджии. На второ място - не бързайте с присъдите, а проверете какво е станало. Детско е да реагираме на клип за умрял човек, а когато чуем за 100 умрели дневно от Ковид, повдигаме плещи. Трябва ли да виждаме гибелта в очите, с цел да я приемем за съществуваща? Във времето на клиничната ми работа (за огромно страдание на някои не съм бил постоянно доктора с мишките и плъховете) давах нощни наряди по едно и също време в интензивно, приемно и стационарно поделение в дребна болничното заведение в Германия. 12 интензивни кревати, 70 стационар и приемно с към 10-14 признати пациенти на нощ - конвейр. И си самичък. Плюс един хирург, който обаче постоянно влизаше на интервенции и трябваше да поемам през нощта тогава и хирургичните пациенти. Правиш всичко - интубираш, слагаш централни пътища (в Германия всеки интернист го прави, нямаш лукса да си викаш анестезиолози в дребни лечебни заведения през нощта, с изключение на в доста краен случай), реанимираш. Старшият доктор беше единствено на телефона и идваше в болничното заведение в краен случай. Когато се наложи да реанимираш един пациент (а от време на време и повече от един), а на входа чака кола за спешна помощ със незабавен случай, хирургът оперира и не може да ти помогне, а ти си с 3-4 сестри в болничното заведение, до момента в който пристигна " подкрепление " си самичък. Невъзможно е физически да се разделиш на 4. На едно дежурство в събота имах 4 пациента с анафилактичен потрес, изпонажилени от стършели в центъра на града едновременно, плюс един инфаркт. Кое по-напред? За благополучие екип с прелестни сестри, които извършват, каквото им се каже, а ти нямаш време за 12 часа да се изпикаеш. Разберете, че всяка една здравна система има предел, ограничавания, зависещи от хората в нея. Не можеш да реанимираш двама души, колкото и да искаш, в случай че нямаш екип. Дори самичък човек не може да реанимира самичък пациент повече от 5 минути без да бъде заменен. Проблемът с претоварването на здравната система не е просто прелестно скимване на математици, лекари с мишки и плъхове и теоретици-епидемиолози. Това е действителен проблем. И тъкмо това се случва сега в цяла България. Проблем в болничното заведение във Враца може и да има, само че може и да е имало и различен незабавен случай сега. Не обвинявайте лекарите и екипа, дамата на регистратурата може да е била елементарна секретарка, която не е доктор. Не съдете преждевременно.

Д-р Аспарух Илиев

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР