В неотдавнашна публикация на Journal of Public Health се разкриват

...
В неотдавнашна публикация на Journal of Public Health се разкриват
Коментари Харесай

Енергийните напитки тровят децата по ужасяващ начин, спрете ги!

В неотдавнашна обява на Journal of Public Health се разкриват шокиращи обстоятелства за евентуалните опасности за здравето, свързани с потреблението на енергийни питиета от деца.

Изследователи от университета в Нюкасъл, Обединеното кралство, са създали обширен обзор на 57 предходни изследвания, в които са взели участие 1,2 милиона деца от 21 страни, и техните изводи са, меко казано, притеснителни.

 Според изследването децата, които употребяват енергийни питиета, може да са изложени на нараснал риск от развиване на редица здравословни проблеми, в това число синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност (ADHD), меланхолия, тревога, неприятно качество на съня и влошени университетски резултати. Тези констатации се изясняват най-много с високите равнища на кофеин и захар, които нормално се съдържат в енергийните питиета, макар че други стимуланти също могат да играят роля за изострянето на тези проблеми.

Проучването разпознава и спомагателни здравословни проблеми, свързани с потреблението на енергийни питиета, като инсулинова устойчивост и стоматологични проблеми. Освен това то удостовери констатациите от обзор от 2016 година, в който се акцентира мощната връзка сред потреблението на енергийни питиета и рисковото държание като тютюнопушене, приложимост на алкохол, пиене и други проблеми, свързани с веществата. 

Сезар Сауза, диетолог, който не е взел участие директно в проучването, даде висока оценка на дизайна на изследването и акцентира, че резултатите съответстват със личните му наблюдения в клиничната процедура. Той означи, че енергийните питиета могат да окажат нездравословно влияние върху университетските достижения на децата най-много заради нарушение на режима на сън. Сауза също по този начин посочи, че високото наличие на захар и кофеин в тези питиета може да има неподходящо влияние върху децата, когато се употребяват в остатък.

Все отново си коства да се спомене, че систематични прегледи като този, макар тяхната суровост, не би трябвало да се смятат за дефинитивно доказателство, а по-скоро за сериозна аргументация за осъществяване на спомагателни изследвания, ориентирани към оценка на дълготрайните резултати на енергийните питиета върху децата. Родителите са избрани като основни фактори, които могат да оказват помощ на децата си да възприемат по-здравословни привички и да понижат излагането им на тези евентуално нездравословни питиета. 

Д-р Амелия Лейк, професор по хранене в региона на публичното здраве в университета „ Тисайд “ в Англия, акцентира незабавната нужда от дейности, като декларира: „ Доказателствата са ясни, че енергийните питиета вредят на психическото и физическото здраве на децата и младежите, както и на тяхното държание и обучение. Трябва да предприемем дейности в този момент, с цел да ги предпазим от тези опасности “.
Какво се съдържа в тях?
Това изследване не е първото, което свързва потреблението на енергийни питиета с неподходящи последствия за здравето. Предишни проучвания са свързвали енергийните питиета с нараснал риск от инфаркт и развиване на рискови фактори за сърдечни болести. Освен това са документирани отрицателните последствия, свързани със захарния колапс и кофеиновата абстиненция, свързани с тези питиета. Американската администрация по храните и медикаментите разказва тези питиета като „ клас артикули в течна форма, които нормално съдържат кофеин, със или без други добавени съставки “.

Тези спомагателни съставки постоянно включват захар и легални стимуланти като гуарана и таурин. Данните на Центъра за просвета в публичен интерес разкриват, че енергийните питиета могат да съдържат от 75 мг (mg) до зашеметяващите 316 mg кофеин на 250 грама. Това наличие на кофеин може да надвиши наличното в три чаши кафе. 
Възможност за родителите да вършат осведомен избор
Въпреки че се упорства за регулаторни промени, специалистите акцентират, че родителите играят решаваща роля в ограничението на потреблението на енергийни питиета от децата си и в информирането им за обвързваните с тях опасности. Д-р Менка Гупта, съосновател на NutraNourish, акцентира нуждата от повсеместен метод за справяне с нарасналото рисково държание, обвързвано с потреблението на енергийни питиета.

Тя акцентира смисъла на адресирането на психическите и поведенческите предразположения на младежите и акцентира разпространяването на проблеми, свързани с психологичното здраве, като тревога, меланхолия и признаци на ADHD. В общуването с децата си родителите се предизвикват да бъдат съответни и да дават образец. Откритият разговор за натиска от страна на връстниците също може да бъде потребен за ориентиране на децата към по-здравословен избор.

Борис АЛЕКСАНДРОВ, zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР