В неделя водещ руски пропагандист обвини шефа на Вагнер, че

...
В неделя водещ руски пропагандист обвини шефа на Вагнер, че
Коментари Харесай

Руски медии: Пригожин е излязъл от релси заради парите

В неделя водещ съветски пропагандист упрекна шефа на " Вагнер ", че е " излязъл от релси ", откакто е получил милиарди публични средства, заяви Агенция Франс Прес.

През миналия уикенд ръководителят на наемническата група " Вагнер " Евгений Пригожин поведе силите си в временен протест против висшето военно управление на Русия, което провокира голяма рецесия в Кремъл.

" Пригожин е излязъл от релси поради огромните пари ", съобщи Дмитрий Кисельов, едно от главните лица на съветската пропагандна машина, в седмичното си телевизионно предаване в неделя.

" Той си мислеше, че може да насочи предизвикателство към министерството на защитата, самата страна и персонално към президента ".

Кисельов съобщи, че интервенциите на " Вагнер " в Сирия и Африка са дали на Пригожин чувството за безотговорност, което по-късно се е засилило от триумфите на неговите отрядни сили на бойното поле в Източна Украйна.

Без да дава доказателства, Кисельов съобщи, че Вагнер е получил повече от 858 милиарда рубли (9,7 милиарда долара) от държавни средства.

В зашеметяващо самопризнание по-рано тази седмица президентът Владимир Путин за първи път съобщи, че съветските управляващи " напълно " са финансирали паравоенното формирование.

Между май 2022 година и май 2023 година " Вагнер " е получил повече от 86 милиарда рубли от съветската страна, сподели Путин.

Частните наемнически групи са неразрешени от съветското законодателство.

В неделя Wall Street Journal заяви, че сътрудници от Федералната работа за сигурност са нахлули в централата на групата " Вагнер " в Санкт Петербург, с цел да намерят доказателства за финансови злоупотреби против Пригожин.

Санкциониран от страна на Вашингтон и Брюксел, Пригожин години наред действаше в сянка, само че се катапултира в светлината на прожекторите, откакто Путин изпрати войски в Украйна през февруари 2022 година

В нецензурни диатриби той упрекна съветските военни, че се пробват да " откраднат " успехите на Вагнер в Източна Украйна, и удари по " чудовищната администрация " на Москва за забавянето на военните триумфи.

На Пригожин е позволено да набира бойци от пандизите, а през март съветските законодатели утвърдиха закон, въвеждащ дълги периоди затвор за тези, които подлагат на критика " доброволчески групи " като Вагнер.

Миналия месец Пригожин се отхвърли от настъплението си към Москва и подписа съглашение с Кремъл, съгласно което одобри заточение в прилежаща Беларус.

Много политически наблюдаващи видяха в опита на Пригожин за въстание знак, че хватката на Путин върху властта отслабва.

Официални лица и пропагандатори в Москва обаче упорстват, че руснаците са се обединили към Путин.

В неделя Вячеслав Володин, ръководител на долната камара на съветския парламент, написа, че Путин е излязъл от " тази доста сложна обстановка " още по-силен.

" Той направи всичко, с цел да предотврати кръвопролитията ", написа Володин в приложението за известия Telegram./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР