В неделя в Долината на смъртта бе измерена нова рекордна

...
В неделя в Долината на смъртта бе измерена нова рекордна
Коментари Харесай

Изглежда в Долината на смъртта бе отчетен нов световен температурен рекорд

В неделя в Долината на гибелта бе измерена нова рекордна за мястото температура – 54.4 градуса по Целзий. Ако изчисленията на Национална метеорологична работа на Съединени американски щати я потвърдят, тя ще е най-високата, регистрирана в миналото през август (с 1.7 градуса), най-високата в Долината на гибелта през минимум последния век и една от най-високите температури, регистрирани където и да е по света.

Живакът удря 54.4 градуса в 15:41 (PDT) по време на топлинна вълна, която спря електричеството и провокира горски пожари из американския югозапад.

Дали 54.4 е международен температурен връх? Зависи кого питате. Според Световната метеорологична организация най-високата записана температура изобщо е регистрирана на 10 юли 1913-а в Долината на гибелта и е била 56.7 градуса. Кристофър Бърт обаче, който изследва случая за The Weather Underground през 2016-а, се съмнява в точността на върха.

През 1913-а е направено друго премерване в Кебили, Тунис. То също е било по-високо от тазгодишния температурен връх – 55.0 градуса. Но и за него съществуавт подозрения.

Следващият връх, над който всички са съгласни, е регистриран на 1 юли 2013-а в Долината на гибелта – 53.9 градуса. Ако тазгодишното премерване бъде доказано, то ще го усъвършенства.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР