В неделя сутринта - поредното образувано микросметище. Контейнерите на много

...
В неделя сутринта - поредното образувано микросметище. Контейнерите на много
Коментари Харесай

Коцев към собственици на заведения в центъра: Хубаво е, че бизнесът им върви, но правилата трябва да се спазват! 

В неделя сутринта - следващото формирано микросметище. Контейнерите на доста места в града, само че изключително в центъра на Варна, наоколо до заведенията на пешеходната улица, постоянно са обект на нерегламентирано изхвърляне на боклуци. Особено след натоварена съботна вечер, в която работата кипи. Хубаво е, че бизнесът им върви, само че разпоредбите би трябвало да се съблюдават! За да върви още по-добре и да не гледаме от през днешния ден за на следващия ден, а дълготрайно! Това написа кметът на Варна Благмир Коцев в профила си във Фейсбук във връзка нерегламентираното изхвърляне на боклуци в централните елементи.

И продължи: " Ако градът ни е чист и прелестен, той ще бъде прелъстителен и всеки бизнес ще има изгода от това ".

На направените от кмета фотоси тази заран се виждат голям брой чували, изхвърлени от прилежащите заведения - дюнерджийници, сладоледаджийници, кафетерии, дюкяни за палачинки.

" Ясно се виждат и марките им. Много от тези чували нямат право да са там. Носеше се миризма и от биологични боклуци, които също нямат право да са там ".

Благомир Коцев се свързва веднага с инспекторите от Екология и на почистващата компания, като сметището е било изчистено незабавно. Въпреки, че контейнерите са претъпкани, той акцентира следните проблеми.

- Чувалите в казаните са изхвърлени по този начин, че те са струпани в предната му част, а в задната остава доста празно пространство. Затова би трябвало чувалите да се изхвърлят по метод, който да запълва целия резервоар.

- Ако няма място в контейнерите, единствено на 20 м. по-надолу има още няколко, които са празни. Когато дадени контейнери са цялостни, би трябвало да се откри друга близка точка, с цел да не се изхвърля единствено на една.

- Заведенията, които имат контракт с частна компания би трябвало да сдават отпадъците си на нея, а не да ги изхвърлят в общите контейнери.

- По опаковките и касовите бележки към казаните на фотосите се вижда ясно кои са заведенията, чиито боклук е изхвърлен в тях и към тях. В момента тече провека на всички заведения в региона и в случай че се откри нарушаване, ще бъдат глобени по закон.

- Фирмата за разчистване явно не е извозила контейнерите рано сутринта, както е по график. За това ще бъде глобена и тя. За следващ път.

" Спазването на разпоредбите би трябвало да е за всички - жители и търговски обекти. Вярно е, че през годините обратно нищо не е направено, с цел да се реши казуса с отпадъците в града ", добави той.

Според Коцев са нужни следните ограничения, които от дълго време към този момент били в ход, още от встъпването му като кмет на Варна:

1. Тече построяването и узаконяването на 2 площадки в разнообразни зони на града за разделно изхвърляне на боклуци. Там хората ще могат да си изхвърлят гратис малко количество строителни боклуци, едрогабаритни боклуци, мебели, техника, хартия, стъкло, плоско стъкло, пластмаса, битов боклук. Целта е тези площадки да станат най-малко 5 - по една за всеки регион. Така ще бъде неразрешено напълно всевъзможен боклук или едрогабаритни предмети към контейнерите.

2. Тече разбор на местата на всички, към 4000 точки, контейнери в града, с цел да бъдат добавени спомагателни, където е належащо. Същото се прави и с точките за цветни контейнери, чиито сбор по контракт се оказва непълен за града.

3. Работи се и по увеличението на кратността на транспортиране на избрани проблематични точки и прибавянето на още дребни камиончета, които да минават след камионите Норд и да почистват към тях. Докато хората свикнат, че изхвърлянето извън е неразрешено.

4. Работи се и по реализиране на съглашение с компанията за повече работна ръка и техника - изключително мотометачки, които да компесират неналичието на жива мощ.

5. Намерени са и средства за контейнери за зелен боклук във всички вилни зони, с цел да не се натрупа зелена маса, листа и клони към битовите контейнери, които обаче не са били гласувани от общинските съветници все още.

Коцев увери, че всекидневно се работи по възстановяване на чистотата в града. Но с изключение на работа на Общината - да чисти и глобява нарушителите, съгласно него е нужно и подпомагане на жителите, които да съблюдават разпоредбите за изхвърляне на всеки един тип боклук.

" Да, изискванията не са съвършени и евентуално постоянно се чудите кое къде да изхвърлите. Скоро ще започва и по-широка осведомителна акция за това. Паралелно сътворяваме повече благоприятни условия за разделно сметосъбиране. Градът ни е бил зарязан и проблемите са заложени дълготрайно. Чистотата в това число. Ще отнеме време, само че ще се оправим, тъй като не се отхвърляме ", добави още той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР