В неделя се проведоха парламентарните избори с най-много изненади за

...
В неделя се проведоха парламентарните избори с най-много изненади за
Коментари Харесай

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

В неделя се организираха парламентарните избори с най-вече изненади за последните две десетилетия най-малко.

Твърде доста бяха факторите, които не подлежаха на предварителна прогноза. И те напълно не се изчерпват само с събитието, че гласувахме в изискванията на пандемия, което изискваше да сме по-търпеливи пред урните и да почитаме в нужната степен организацията, основана от изборните управляващи. Съществуваха известни опасения, че най-малко частично предизборната акция може да се трансформира в дезинформация във връзка с пандемичната конюнктура. Това обаче не се случи - нито една от водещите политически сили и тези, които ще вземат участие в 45-то Народно заседание не разпростра своята акция върху дезинформационна основа. Дори тези, които в началото бяха дали сходна поръчка, в последна сметка не го направиха. Разбира се, здравната рецесия навлезе в предизборната акция, само че по един надалеч по-здравословен метод. Дебатът беше за ограниченията, имунизациите, болничната и доболничната помощ. И въпреки постоянно конструктивизмът да отсъстваше, а някои хрумвания да бяха много екстравагантни, то базово единодушие във връзка с съществуването на Ковид и нуждата от съществено отношение към него несъмнено имаше. Тези, които въпреки всичко пробваха да бъдат симпатични на гласоподавателя посредством дезинформационен метод, останаха твърдо под чертата и даже под границата от 1%, тъй че за тях умерено можем да кажем, че са в маргиналната зона. Наличието на базов консенсус по здравния проблем на процедура значи, че тази тематика не е осигурила преимущество на нито един политически индивид от участващите в 45-то Народно събрание. Всеки е изложил позицията си по тематиката, направил го е, повече или по-малко градивно, само че въпреки всичко градивно и е получил отношението на гласоподавателя, съгласно неговите разбирания. Частично тук изключение прави " ИТН " (ИТН, Слави Трифонов), само че тяхната акция като цяло беше много безмълвна, тъй че това в цялостна степен се отнася и по тематиката за ковид.

Друг важен фактор за тези избори бяха летните митинги от 2020 година Те продължиха дълго, сътвориха своите послания, демонстрираха резистентност. Въобще нямаше никакво подозрение, че тези митинги няма по какъв начин да бъдат бързо забравени и ще оставят трайна диря в българския политически живот. Изборите в неделя ясно демонстрираха, че такава несъмнено има. Политическите обединения, които митингът сътвори, или тези, на които даде подтик, откриха място в 45-то Народно заседание, до момента в който систематичните обединения с институционално държание са в оттегляне. Всъщност, обективността тук изисква да се означи, че митингите затрудниха систематичните обединения, само че освен с това или даже не толкоз с това, че ги сложиха под махленски напън, а по-скоро заради повода, че доста мощно изостриха връзките сред тях и даже вътре в тях. Консолидацията в Българска социалистическа партия да вземем за пример стана като цяло невъзможна тъкмо заради съществуването на хора в партията, симпатизиращи на митинга, и други, предпочитащи по-институционалния вид на държание. Лошият резултат на левицата в немалка степен се дължи точно на метода, по който митингите влияеха върху тази групировка. Всъщност може да се каже, че в по този начин развилата се политическа обстановка Българска социалистическа партия в най-голяма степен попадна сред чука и наковалнята. Просто при сходни условия такава е участта на една опозиционна политическа мощ. Случаят на Движение за права и свободи е друг единствено тъй като групировката разполага със сигурен електорат, който гласоподава обичайно, а не съгласно съответното държание на партията в една или друга политическа обстановка. Една опозиционна групировка постоянно е изправена пред тежък избор в конюнктура като тази от лятото на 2020 година Тя или би трябвало да следва институционално държание, или да излезе на улицата и да упорства за смяна не посредством институционалните принадлежности, а участвайки в уличния напън. Напълно обикновено би било във групировката да се появят крила, подкрепящи двата разнообразни разновидността, без да е допустимо сред тях да се откри компромис, който да резервира целостта на политическата мощ освен официално, само че и като метод на мислене, избор на държание и образуване на политики, които да бъдат предлагани на гласоподавателите.

В такава обстановка вероятните решения за ръководещите партии са надалеч по-ясни. Те или би трябвало да подават оставка, или да отхвърлят претенциите на митинга и да продължат да ръководят. Или казано с други думи, при тях вероятните решения са единствено и само институционални. Институционалното решение в политиката постоянно е обвързано с ясна позиция, а ясната позиция е това, от което гласоподавателят се нуждае, с цел да вземе своето решение, когато застане пред урната. Липсата на ясна позиция мощно затруднява гласоподавателя, на процедура го слага в обстановка, в която той не е сигурен или даже изобщо не може да се ориентира защо тъкмо гласоподава. Така напълно разумно той или стартира да търси някаква опция, за която да даде своя глас, или пък изобщо се отхвърля да посещава изборната секция. Формацията с неразбираема позиция, на която той е симпатизант, губи и в двата случая.

Твърдото решение на ГЕРБ да останат на власт предходната година несъмнено имаше своята доста значима рефлексия на изборите в неделя. То евентуално е отказало доста гласоподаватели да поддържат групировката, допустимо е измежду тях да има и нейни трайни гласоподаватели, само че посланието на ГЕРБ беше напълно ясно - решили сме да останем, всеки който счита, че имаме причини за това, дано ни поддържа. И по този начин както това най-вероятно е отказало някои гласоподаватели, може пък да е стимулирало други, даже и да са по-малко, които просто считат, че едно държавно управление, законно определено и законно основано, би трябвало да изкара своя цялостен мандат, изключително откакто не е позволило катаклизми в областта на стопанската система и обществените действия.

Кампанията преди неделните избори не приличаше на никоя друга преди. Причината за това обаче напълно не се изчерпва с пандемичната конюнктура и рестриктивните мерки, които тя наложи на хората и субектите, кандидатстващи за парламентарни мандати.

Необходимото внимание следва да се отдели и на събитието, че участващите в изборите субекти бяха толкоз разнообразни, че просто нямаше къде да се срещнат и какво да си кажат. Именно заради тази причина дебатите сред тях не се трансфораха в основна част от акцията. Част от партиите избраха да вземат участие лимитирано в тях, а от Има Такъв Народ изобщо не решиха за нужно да изпращат свои представители, които да дебатират с останалите. На тези избори, с изключение на естествените феномени - леви и десни партии, имаше и неопределени такива, имаше и до момента извънпарламентарни несистемни обединения, както и извънпарламентарни, само че систематични политически сили ( " Демократична България " ). Светогледните чувства, на които са носители част от тези обединения, са толкоз разнообразни между тях, че на процедура по нищо не си наподобяват. Да не приказваме, че има и такива политически сили, които едвам в този момент, откакто към този момент са в Народно събрание, ще търсят своята светогледна същина и еднаквост.

Трудностите при съставянето на новото държавно управление произтичат най-много от тези условия, а не толкоз от обстоятелството, че в 45-то Народно заседание ще бъдат показани шест на брой политически обединения. Ако се върнем обратно във времето, ще открием, че и 7-партиен парламент сме имали, само че до политическа обстановка като сегашната не се е стигало. В сегашния случай, в случай че се стигне до държавно управление, съществена роля няма да играят нито политическата еднаквост, нито управническите стратегии, нито даже предишното (в политиката или отвън нея) на политиците, които бяха част от митингите лятото, а в този момент към този момент са народни представители с опция да употребяват всички институционални принадлежности за образуване и осъществяване на политики, считани от тях за нужни и потребни. Основната роля в тази ситуация ще се играе от фактори като отношение и присъединяване в митингите и като отношение и присъединяване в ръководството на страната през последните 10 година Особено обединенията на митинга най-вероятно най-малко при започване на новия мандат ще внимават да не разочароват хората, които стачкуваха интензивно седмици наред. Тези обединения схващат, че несъмнено положителните им резултати се дължат в огромна степен на продължителния митинг. За част от тях 45-то Народно събрание щеше да е налично по този начин или другояче, само че не с толкоз доста мандати, колкото имат в този момент. А има и обединения (поне една), които се оформиха посредством напълно на митинга и към този момент са парламентарно показани. Ако въпреки всичко се появи някаква изненада в по този начин описаната логичност, тя може да бъде поднесена вероятно от " ИТН ". Известно допускане в тази посока е допустимо, тъй като това е минимум избраната и минимум познатата групировка в новото Народно заседание. Тя притегли огромен брой гласове въз основа на известността на ръководителя си и неговия екип, само че не описа обществено по какъв начин вижда страната през идващите 4 година Дори в случай че се върнем още веднъж към предишното лято, ще можем да си спомним, че присъединяване на Има Такъв Народ в митингите се случваше по друг метод спрямо това на останалите обединения. Там бяха някои от сценаристите, само че като представители на партийната медия. За момента Трифонов освен продължава да мълчи, само че и се въздържа от всевъзможни дейности. Ще забележим дали това ще се промени скоро или едвам откакто получи мандат от президента (това ще стане в случай че ГЕРБ не успее да осъществя първия мандат) за сформиране на държавно управление. Тогава, даже Трифонов просто да реши да върне мандата, това към този момент би било политическо деяние, което в действителност ще го вкара в институционалната среда и ще стане база за оценка на неговото политическо държание, както и за неговите сегашни и бъдещи планове, свързани с властта.

Така както самите избори бяха сложни за прогнозиране преди провеждането им, вероятно сформиране на кабинет е мъчно за прогнозиране в този момент. Вариантът за служебно държавно управление на президента е на масата. Досега обаче нямаме парламент, който да е бил разхлабен, без изобщо да излъчи изпълнителна власт. Има късмет тази наклонност да се резервира, а служебното държавно управление малко да поизчака, примерно най-малко до идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР