В неделя десният израелски министър-председател се зарече да изпрати сухопътни

...
В неделя десният израелски министър-председател се зарече да изпрати сухопътни
Коментари Харесай

Нетаняху се зарече да щурмува Рафах независимо от международния натиск

В неделя десният израелски министър-председател се зарече да изпрати сухопътни войски в южния град Рафах макар опасенията за ориста на струпалите се в града стотици хиляди мирни палестинци, които потърсиха леговище там от бойните дейности, отбелязва френското издание " Монд ", представено от Българска телеграфна агенция.

" Никакъв интернационален напън няма да ни попречи да осъществим задачите си. Затова ще действаме и в Рафах ", сподели той на съвещание на военновременния кабинет на Израел, представен от Асошиейтед прес и Франс прес. Нетаняху добави, че на мирното население ще бъде дадена опция да напусне града, преди израелските сили да влязат в него, с цел да нападат разположените в него бойци на " Хамас ".

Израел неведнъж е заплашвал, че ще щурмува намиращия се на границата с Египет Рафах - град, в който сега се намират близо 1,5 милиона палестинци. Шефът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус прикани Израел " в името на човечността " да не нахлува в Рафах и предизвести, че не трябва да се разрешава сегашната филантропична злополука, която се разиграва там, да се разрасне още повече.

Вашингтон, който дава на Израел годишна военна помощ в размер на милиарди долари, разгласи, че няма да поддържа интервенция в Рафах, без да види " заслужаващ доверие, реален и осъществим проект " за обезпечаване на леговище за гражданското население.

При по този начин създалата се конюнктура на възходящо напрежение Нетаняху реши да разкритикува водача на американския Сенат поради апела му към израелското държавно управление да провежда нови избори, определяйки този зов като " изцяло неудобен ", отбелязва Франс прес.

" Ние не сме бананова република ", сподели Нетаняху пред Си Ен Ен, реагирайки остро на думите на водача на демократичното болшинство в американския Сенат Чък Шумър, който посети Израел след нападението от 7 октомври, а след това намерено назова Нетаняху спънка за мира. В отговор на въпрос на Си Ен Ен дали е подготвен да отиде на нови избори след края на войната, министър председателят отговори: " Това е въпрос, който ще се реши от израелското общество ".

Ще се увенчаят ли с триумф договарянията за помирение?

Нетаняху е отпред на коалиция от религиозни и ултранационалистически партии. Провалът му да върне вкъщи заложниците, взети от " Хамас " при нападението на 7 октомври, провокира митинги и апели за предварителни избори в Израел, които се отразяват на вътрешнополитическото състояние в страната, отбелязва " Монд ".

Международните медиатори се чака скоро да се съберат в Катар, с цел да възобновят изпадналите в застой договаряния за прекъсване на огъня и замяна на заложниците. Движението " Хамас " предлага Израел да се изтегли от всички " градове и обитаеми региони " в Газа като част от шестседмично помирение и да разреши влизането на повече филантропична помощ в палестинския анклав, показват организациите, като се базират на палестински източници.

Израел има намерение да взе участие в тези диалози, като министрите от кабинета ще " решат какъв мандат да дадат на делегацията, преди тя да отпътува за Доха ", заяви канцеларията на Нетаняху, само че без да разкрие никакви периоди и времеви рамки.

В неделя за договаряне на съглашение за освобождение на заложниците и трайно прекъсване на огъня прикани и немският канцлер Олаф Шолц. " Това, от което се нуждаем, е реализиране на договореност за освобождение на заложниците, което да бъде съпроводено от по-дълготрайно помирение ", съобщи той на конференция с Нетаняху в Йерусалим.

Споразумение, което отслабва Израел и не подсигурява в задоволителна степен отбраната му, " няма да способства за мир, а таман в противен случай ", сподели Нетаняху и добави, че с цел да не бъде позволено това, Израел би трябвало да може да взе участие в поддържането на сигурността в линията Газа.

Раздор при палестинците

Междувременно ислямистката формация " Хамас " разкритикува " едностранното " назначение от палестинския президент Махмуд Абас на собствен доближен и водеща бизнес фигура за нов министър председател с мандат да работи за реформирането на Палестинската самостоятелна власт и възобновяване на Газа, съобщи Ройтерс.

От " Хамас " обявиха, че решението е било взето, без да бъде съветвано с тях, макар неотдавнашната обединителна среща в Москва, на която присъстваше и придвижването " Фатах " на Абас и която имаше за цел да постави завършек на разделянето сред палестинските фракции.

" Изразяваме безапелационното си противоречие с този метод, който в предишното е вредял и ще продължи да вреди и отсега нататък на нашия народ и национална идея ", уточни радикалната формация. " Вземането на самостоятелни решения и предприемането на изкуствени и изпразнени от наличие стъпки като съставянето на държавно управление без народен консенсус единствено затвърждава политиката на ограниченост и задълбочава разделянето. "

Във времена на война с Израел палестинците се нуждаят от единно управление, което да приготви свободни и демократични избори, в които да вземат участие всички публични групи, добави " Хамас ".

До назначението на Мохамед Мустафа се стигна, откакто набъбна натискът върху Палестинската самостоятелна власт да се реформира и да усъвършенства ръководството на окупираните територии на Западния бряг, където се намира централата ѝ.

" Фатах " на собствен ред излезе с остра реакция на рецензиите на " Хамас ", като разпореди върху радикалното придвижване виновността за това, което е сполетяло линията Газа след едностранно подхванатата от " Хамас " " случка от 7 октомври ".

" Нима " Хамас " се съветва с палестинското управление в този момент, когато договаря с Израел и предлага отстъпки единствено и единствено да обезпечи в подмяна гаранции за персоналната сигурност на водачите си? ", попита " Фатах ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР