В неделя, 28 март 2021 година, превъртаме часовника с 1

...
В неделя, 28 март 2021 година, превъртаме часовника с 1
Коментари Харесай

Любопитни факти за смяната на часа

В неделя, 28 март 2021 година , превъртаме часовника с 1 час напред, с цел да преминем към лятно часово време. Това ще се случи в 03:00 часа през нощта, като ще спим час по-малко, т.е. от 03:00 часа става 04:00.
През октомври още веднъж ще се върнем към зимното часово време. Това ще се случи още веднъж в неделя,  31 октомври 2021 година , когато ще компенсираме изгубения час и от 04:00 часа през нощта, ще върнем с един час обратно до 03:00.
 Мюнхен: Железниците не запомнили да върнат часовниците, объркали хиляди пасажери Мюнхен: Железниците не запомнили да върнат часовниците, объркали хиляди пасажери
На гарата в Мюнхен настанало комплициране, откакто чиновници на железниците не запомнили да върнат часовниците с един час обратно, написа Deuts...

Нямаше ли да стопираме със промяната на времето
През септември 2018 година Европейската комисия предложи Европейски Съюз да постави завършек на промяната на времето още през март 2019 година, само че поради предстоящи разтърсвания в някои браншове като превоз и въздухоплаване, то беше отсрочено. Прибързаното решение щеше да докара до безпорядък в връзките и доста разнообразни часови зони в Европейски Съюз.
Според евродепутатите най-реалистично и безпрепятствено би било промяната на часовото време да престане през 2020 година. България към момента не е взела дефинитивно решение дали оставаме на лятно часово време (daylight savings time) или на астрономическо часово време (зимно).
Според извършените досега анкети множеството българи желаят да останем на лятно часово време. Ако това се случи идната неделна промяна на стрелките ще бъде последна. В противоположния случай, в случай че решим да останем на астрономическо часово време, за финален път ще сменим часа през октомври 2021 година.
 51% от българите избират лятното часово време 51% от българите избират лятното часово време
По-голямата част от българите желаят да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се откри за непрекъснато лятното часово...

Защо сменяме часа два пъти годишно и к акво съставлява лятното часово време
Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, т.е. зимното.
Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневната светлина. Първоначално е въведено при започване на 20 век в Германия. В България се ползва от 1979 година.
При нея публично прилаганото време се измества нормално с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин през пролетните, летните и ранните есенни месеци (септември и октомври). С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа или учене.
 Увеличават се гласуващите в анкетата за часовото време Увеличават се гласуващите в анкетата за часовото време
Над 7000 българи са взели участие до този миг в допитването дали да отпадне промяната на лятно и зимно часово време. Това излиза наяве от са...
Лятното часово време е най-често употребявано в регионите с сдържан климат, заради забележителните промени в съотношението светла-тъмна част на денонощието и според от сезона.

Историческа аргументация и любопитни обстоятелства
Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „ Парижки вестник “ през 1784 година. Това предложение обаче било по-скоро с комичен колорит и в действителност предложило парижани да стават и да си лягат по-рано.
За пръв път съществено е препоръчано от британския строител Уилям Уилет в памфлета „ Пилеене на дневна светлина “, оповестен през 1907 година. Той не съумява да убеди английския парламент да го одобри, макар съществуването на доста лоби.
 Европейска комисия oдобрява премахването на смяната в часовото време Европейска комисия oдобрява премахването на смяната в часовото време
Европейската комисия ще предложи на държавите-членки на Европейски Съюз да отстранен смяната на часово време, съгласно която часовниците се придвиж...
Идеята за лятно часово време за пръв път се реализира на процедура от държавното управление на Германия по време на Първата международна война в интервала 30 април – 1 октомври 1916 година. Скоро по-късно Англия последва образеца, като изначало вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година. На 10 март 1918 година Конгресът на Съединени американски щати открива няколко часови зони и публично вкарва лятното часово време, само че законът не намира отзив и скоро е анулиран.

В кои страни има промяна на часа
Държавите в синьо в северното полукълбо и страните в оранжево в южното полукълбо сменят времето към лятно и зимно.
Държавите в ярко сиво са употребявали промяната на времето, само че в даден миг са се отказали, а страните в мрачно сиво в никакъв случай не са сменяли времето.
 Над 4 млн. европейци гласоподаваха в допитването за лятното часово време Над 4 млн. европейци гласоподаваха в допитването за лятното часово време
4,6 млн. жители на Европейския съюз са дали мнението си дали да бъде анулирано или не лятното часово време. Допитването беше организир...

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР