В неделя, 11 февруари, президентът на Украйна Владимир Зеленски извърши

...
В неделя, 11 февруари, президентът на Украйна Владимир Зеленски извърши
Коментари Харесай

Големи рокади в командването на Украйна: Зеленски издаде укази

В неделя, 11 февруари, президентът на Украйна Владимир Зеленски извърши редица кадрови промени в командването на въоръжените сили на Украйна. Съответните укази са публикувани на уеб страницата на президента.

Президентът освободи Сергей Наев от длъжността пълководец на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна. На негово място е назначен Юрий Содол.

Зеленски освободи Максим Миргородски от поста пълководец на Десантно-десантните сили и назначи вместо него Игор Скибюк .

Игор Плахута стана пълководец на Войските за териториална защита. Преди това тази служба заемаше Анатолий Баргилевич, само че в събота, 10 февруари, той беше назначен за новия шеф на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Новите командири - кои са те?

Юрий Содол - генерал-лейтенант, участник в АТО в Донецка и Луганска области. Бил е пълководец на 25-та обособена въздушно-десантна бригада, която прекара пет месеца в дейни бойни дейности.

През януари 2015 година Содол е назначен за първи заместник-командир на Десантно-десантните войски. А от март 2018 година оглавява морската пехота.

Герой на Украйна (2022). Има медал „ За смелост ” 3-та степен (2014 г.), „ Богдан Хмелницки ” 3-та степен (2015 г.) и орден „ За военна работа на Украйна ” (2010 г.).

Игор Скибюк - бригаден генерал от украинските въоръжени сили. От 1998 година служи в 80-та обособена десантно-щурмова бригада, основана в Лвов. Извървява път от пълководец на взвод до пълководец на бригада. Участва във военните дейности в Източна Украйна след 2014 година

По време на пълномащабното навлизане в Руската федерация той командва елементи от бригадата, която освобождава редица обитаеми места в региона на Харков, по-специално Изюм. От 2023 година заема длъжността шеф на щаба – заместник-командир на Десантно-десантните сили на украинските въоръжени сили.

Герой на Украйна (2022). Носител е на ордена на Богдан Хмелницки 3-та и 2-ра степен (2022 г.).

Игор Плахута - генерал-майор. Бил е пълководец на 169-и образователен център на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, шеф на отдела на Южното териториално командване на Вътрешните войски на Министерство на вътрешните работи. Бил е и заместник-командващ на оперативно-стратегическото командване на войските на Хортица, командвани от новоназначения главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР