В неделния ден отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и

...
В неделния ден отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и
Коментари Харесай

Неделно: Дъждове, гръмотевични бури и риск от наводнения

В неделния ден още веднъж ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места, най-вече в планинските региони от Западна и Североизточна България, a по-късно денем - и в Дунавската низина и Горнотракийската равнина, ще паднат обилни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност. Ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества на преваляванията ще доближат до 20-50 л/кв.м.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предизвестия за рисково време, които са годни за неделя. На нея сме посочили регионите, където вероятността за рискови феномени е най-голяма.



Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични стихии и проливни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20л/кв.м. Валежите над тези региони ще са най-вече в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни. Над посочените региони те ще са най-вече в следобедните часове и ще са съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Бурите могат да носят дребна и междинна по мярка градушка. На обособени региони в страната и на Балканите предстоящите превалявания могат да доближат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Остава доста висока вероятността от местни наводнения в планинските региони!

Ще се задържи облачно и дъждовно. Следобед ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваме да паднат обилни по количества превалявания. Ще духа сдържан до мощен вятър от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 17°, на 2000 метра - към 12°.

Времето по Черноморието

През нощта против неделя облачността ще се задържи забележителна и тук-там е допустимо да превали и прегърми. 

През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На доста места ще има краткотрайни интензивни превалявания, в обособени региони - съпроводени с гръмотевици. Ще духа до сдържан вятър от изток. Максималните температури ще са 24°-28°. Температурата на морската вода - сред 22°-24°.

Прогноза за ФПЧ

Не се чакат замърсявания в огромните градове - равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София

През нощта против неделя времето в столицата ще се задържи облачно и по постоянно дъждовно. През деня ще доминира раздрана облачност. Следобед още веднъж ще се развиват купестои-дъждовни облаци. Очакваме над столицата да паднат и проливни превалявания, съпроводени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са към 15°С, а оптималните - до 23°С. 

Времето на Балканите

Под въздействието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните региони на Балканите ще паднат обилни по количество превалявания. Значителни превалявания чакаме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.

Източник: MeteoBalkans

Снимка: Pixabay
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР