В небето над Украйна е бил свален Су-25, управляван от

...
В небето над Украйна е бил свален Су-25, управляван от
Коментари Харесай

Стингър свали Су-25, управляван от 63-годишен руски генерал

В небето над Украйна е бил свален " Су-25 ", ръководен от генерал-майора в оставка от съветските Военновъздушни сили Канамат Боташов. Трима някогашни подчинени на летеца удостоверяват информацията пред Би Би Си. Източниците са помолили за анонимност, написа.

63-годишният Боташов е най-високопоставеният авиатор, умрял във войната. До прекосяването му в ресурс е бил пълководец на авиационен полк. Фактът, че толкоз почитан офицер взе участие във въздушен пердах приказва за това какъв брой комплицирани задания слага Москва на военните водачи, както и за дефицита на експерти. Самолетът е свален на 22 май над Луганска област. Тогава Генщабът на украинските въоръжени сили заяви, че водачът не е съумял да катапултира.

От разисквания в съветски Телеграм канали излиза наяве, че самолетът на Боташов е свален с ракета " Стингър ". " Сбогом, командире. Малко са хората на планетата, които по този начин живееха в небето, както ти. Небето прибира най-хубавите, през днешния ден прибра теб ", написа авторитетният измежду съветските военни летци телеграм-канал Fighterbomber(link is external).

БиБиСи е открила по открити източници досега гибелта на 31 съветски военни летци. Това са чувствителни загуби, като действителното число евентуално е по-голямо. Боташов е бил летец-снайперист. Подготовката на подобен авиатор лишава сред 10-12 години и коства 8 милиона $.

Канамат Боташов е роден 1959 година в Карачаево-Черкесия, откакто приключва Ейския върховен авиационен институт, получава подготовка " изтребител-бомбардировач ". Преминал е през всички военни чинове - от лейтенант до генерал-майор. Военната му кариера се сгромолясва през юни 2012 година Обвиняват го за разрушен изтребител " Су-27 " до Петрозаводск. Генералът помолил собствен другар полковник да го повози със " Су-27 ", само че нямал допуск за този аероплан. По време на полета Боташов взема решение да извърши фигура от висшия пилотаж, само че не се справил с ръководството. Изтребителят се разрушава, водачите съумяват да катапултират.

" Поисках да полетя на подобен изтребител, само че не регистрирах, че има някои особености ", споделил Боташов пред съда. Тогава се схваща, че Боташов има и други сходни прегрешения - през 2011 без допуск се качва на Су-34. Осъден е на 4 години условно и 5 милиона рубли. След присъдата Боташов напуща въоръжените сили и работи като заместник-председател в Петербург на организация, сходна на Гражданска отбрана.

Защо 63-годишният военачалник се е озовал зад щурвала на " Су-25 ", не е ясно. Според някогашните му подчинени, " той не можеше да стои настрани ". От началото на март в Русия тече дейна акция за привличане на участници във войната. По непотвърдена информация е станал част от частната военна формация " Вагнер ".

Самолетът е свален в региона на град Попасная, сега там се водят най-ожесточените боеве, защото съветската войска желае да се придвижи към Краматорск, а от другата страна да стигне административните граници на Луганск и да обкръжи украинската войска.

Според английското разузнаване, съветското нахлуване буксува. Една от аргументите е, че съветската авиация не управлява дейно небето. От 24 февруари до момента са свалени 204 съветски самолета.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР