В най-югоизточната част на Европа се намира Република Калмикия -

...
В най-югоизточната част на Европа се намира Република Калмикия -
Коментари Харесай

Добре дошли в единствения будистки регион в Европа


В най-югоизточната част на Европа се намира Република Калмикия - единственият будистки район в Европа. Над половината от близо 300 000 калмики са будисти. Каква е историята на този народ?

Въздухът е изпълнен с благоуханието на ароматни пръчици, а в близост звучат монотонните мантри, които напяват монасите. Ако попаднете на гала в Златния храм в Елиста, надали ще ви пристигна мислено, че към момента сте в Европа. Но столицата на Калмикия в действителност географски принадлежи към европейския континент. Автономната република е ситуирана в южната част на Европейска Русия и граничи с Кавказ и с Каспийско море. Това е единственият район в Европа със мощно будистко въздействие.
Редакцията предлага
Кратка история на калмиките

Калмиките, тогава номади, пристигнали по тези земи преди 400 години. Народът с монголски корени донесъл и своята вяра. Пази я до ден-днешен, само че това не всеки път е било елементарно. През 1943 година Сталин заличава статута на дотогавашната Калмикска самостоятелна руска република, подрежда да бъдат разрушени храмовете и подлага монасите на гонене. Всички калмики са депортирани към Средна Азия и Сибир и се завръщат по родните си места чак след края на сталинизма. А след разпадането на Съветския съюз през 1990 година в републиката още веднъж се възражда будизмът, който през днешния ден процъфтява. В столицата Елиста навсякъде ще видите храмове, пагоди и религиозни скулптури.

Златният храм

В Калмикия живеят към 300 000 души, като малко над половината са будисти. Тяхното основно духовно средище е Златният храм, който беше открит през 2005 година. Мястото, където се издига храмът, беше посочено персонално от Далай Лама по време на едно негово посещаване в Калмикия. В този храм се издига и 9-метрова скулптура на Буда - най-високата в цяла Европа. Към храма работи и музей, където можете да се запознаете с будистките обичаи на калмиките. Целият комплекс е отворен за гости, които - даже без да са будисти - могат да завъртят " молитвеното колело " и с негова помощ да потърсят смисъла на живота: щастието и удовлетворението.

Калмикия, Ванга и шахът

Впрочем, през 2017 година българската пророчица Ванга беше оповестена посмъртно за почетна гражданка на Калмикия поради приноса ѝ към " пробуждането на духовните сили по пътя към положителното ". Това се споделя в съответния декрет, подписан от тогавашния президент на Калмикия Кирсан Илюмжинов. Илюмжинов е и президент на Световната федерация по шахмат ФИДЕ, по отношение на което Калмикия се счита за един от международните центрове на шаха.

Монаси в Калмикия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР