В най-малката и най-бедна община в област Добрич, кметът ще

...
В най-малката и най-бедна община в област Добрич, кметът ще
Коментари Харесай

3720лв. заплата за кмета на една от най-бедните общини у нас

В най-малката и най-бедна община в област Добрич, кметът ще получава по-голяма заплата от редица свои сътрудници, които управляват най-големите общини у нас. Възнаграждение от 3720 лв. на Илхан Мюстеджеб беше гласувано от Общинския съвет на Крушари, още преди да бъде признат бюджетът за актуалната година, предава Нова тв.

3797 души е популацията в община Крушари по последни данни на Националния статистически институт, към края на 2019 година Общината е най-малката в област Добрич с 19 села и нито един град. Безработицата към края на януари т.г. в Крушарско е 15,5%, при приблизително за региона - 6,1 на 100.

С какво въпреки всичко кметът Илхан Мюстеджеб е заслужил заплащане по-голямо от редица свои сътрудници, които управляват най-големите общини у нас.

" Миналата година заплатата ми беше 3100лв. Аз съм направил на моите заместници заплатите 2700 - 2800. Нали би трябвало да съм съответен? Аз взимам решението, аз давам отговор, аз от сутринта до момента съм подписал несъмнено 100 - 200 документа. Аз нося отговорност за всяка стотинка. Мисля, че е реципрочна на заплатата, която получавам ", споделя кметът Илхан Мюстеджеб.

По данни на Института за пазарна стопанска система, на 1 общински чиновник тук се падат 81 души, като в множеството общини у нас, обсегът е сред 100 и 300 индивида.

Крушари не е единствената община в страната, която не дава отговор на условието за най-малък брой население от 6 хиляди поданици, само че това, което я прави неповторима е високата заплата на кмета - 3720 лева, гласувана наскоро от Общинския съвет с 9 гласа " за ", 3 " срещу " и 1 " въздържал се ".

Сред съперниците на скоростното нарастване с 45% за година и три месеца са съветници от двата полюса на политическия набор.

" В изискванията на пандемия, международна икономическа рецесия и при такива равнища на безработица в страната, региона и изключително в нашата община, където постоянно са били високи, смятам, че е изцяло недопустимо и аморално такова нарастване на заплатата на кмета ", споделя Радослав Йорданов, общински консултант от ГЕРБ.

" Аз на драго сърце бих дал своя вот и 10 000 лв. заплата на работещ кмет. Община Крушари събира годишно към 500 лева патентен налог. Това единствено по себе си приказва, че в общината липсва промишленост. Земеделието може да обезпечи работни места само по време на акции ", споделя Здравко Здравков, общински консултант от Българска социалистическа партия.

Заради жестоката суша м.г. огромна част от хората остават така и така прехранване. В общината няма незабавна помощ, а колите за спешна помощ от регионалния град пътуват за час единствено в едната посока до най-отдалечените села на границата с Румъния.

Общопрактикуващите доктори пък обслужват популацията единствено по 2-3 часа дневно.

За първи път от доста години насам, кметът може да се похвали, че в неговия мандат общината има подписан контракт за зимно поддържане и снегопочистване с компания с името на древногръцкия господ Танатос.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР