В най-големия ирански обект за обогатяване на уран в Натанз

...
В най-големия ирански обект за обогатяване на уран в Натанз
Коментари Харесай

Иран започна да обогатява уран до 60%

В най-големия ирански обект за обогатяване на уран в Натанз интервенцията към този момент се прави до 60% - невиждано в историята на страната, заяви Ройтерс, преддаде Българска телеграфна агенция.

Това съобщи ръководителят на иранската нуклеарна организация Али Акбар Салехи, по-малко от два дни откакто Техеран разгласи новия предел - внезапно увеличение при досегашните 20%. Това е следващото нарушаване на съглашението за нуклеарната стратегия на ислямската република, към което пет международни сили пробват да върнат Съединени американски щати в хода на договаряния с ирански представители.

" Произведохме 9 грама уран, обогатен до 60%, сподели Салехи. По думите му това става за час, само че скоростта, за която ще се работи, е по-скоро 5 грама на час.

Едновременно с това " работим за обогатавяне до 20%, " продължи той. В Натанз е и обектът, против който беше осъществена хакерска атака, свързвана в медиите с Израел, преди няколко дни, в хода на договарянията за иранската нуклеарна стратегия.

Целта на съглашението от 2015 година - от което Съединени американски щати се изтеглиха три години по-късно и което в следствие Иран стартира да нарушава - бе да се ограничи опцията Техеран да сътвори нуклеарна бомба. Ислямската република отхвърля да има такива проекти и твърди, че нуклеарната ѝ стратегия се употребява единствено за цивилен цели, съобщи „ Дневник “.

Според нуклеарната договорка, за чието избавяне работят сега договарящите във Виена, прагът за обогатяване на уран, на който Иран имаше право, бе 3.67%. Преди месеци обаче Народното събрание в Иран едностранно подвигна този предел на 20%. Макар и да не е в нуклеарната договорка, този предел е позволен в интернационалните контракти, подписани от множеството страни по света, само че след него е доста по-лесно да се обогати уран до 90%, колкото е нужно за изработката на бомба. Вчера президентът Хасан Рохани сподели, че страната е подготвена да стигне и до 90%, в случай че е належащо.

" Ройтерс " цитира неназован представител на Иран, съгласно който обогатяването до 60% " ще бъде единствено в малко количество ". Смята се, че за изработката на бомба трябват най-малко 10-15 кг уран. Някои анализатори видяха в този ход единствено опит за напън в хода на договарянията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР