В най-големите ромски махали големите партии отдавна имат утвърдени партийни

...
В най-големите ромски махали големите партии отдавна имат утвърдени партийни
Коментари Харесай

Доц.Пампоров за купуването на гласове: Средата за натиск е благоприятна, въпросът е колко предлагате

" В най-големите ромски махали огромните партии от дълго време имат одобрени " партийни централи ". По обитаемоте места те имат локални водачи, които хората разпознават. Както в ромските квартали, по този начин и в българските села средата за оказване на напън е удобна. Въпросът е какъв брой оферирате и какъв напън оказвате ". Това сподели социологът от Института по философия и социология при Българска академия на науките доцент Алексей Пампоров в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус ". 

По думите му хората в ромските махали и в селата гласоподават доста интензивно, само че постоянно в изборните описи има доста мъртви души и статистически регистрираната интензивност там е ниска.

" За селата гласуването неведнъж е събитие и хората отиват и упражняват правото си на глас. Същото важи и за ромските махали. Изследванията, които вършим там, демонстрират, че сред 25 и 30% от популацията на тези квартали живее в чужбина ", изясни Пампоров. 

Той бе безапелационен, че както в ромските квартали, по този начин и в българските села средата за оказване на напън е удобна: " Въпросът е какъв брой оферирате и какъв напън оказвате. Това, че тук-таме обаче някого са хванали, че е дал пари на някой различен, е по-скоро димка, нещо, което отвлича вниманието, тъй като огромната игра става посредством пазаруване на секционните комисии. Те по тази причина върнаха в този момент хартиените бюлетини. Когато вие сте платили на пет индивида по 500 лв., цената е 2500 лв.. Срещу тия 2500 лв. си осигурявате протокол, който би бил комфортен за вашата партия и който ви носи 500-600 гласа. Ако давате на 500 индивида по 50 лв., сметката тогава не излиза ", разяснява доцент Пампоров. 

Той напомни и образци и за корпоративен избор на изборите в предходни години от по-малки градове като Казанлък, Карлово, Калофер и Сопот.

" Контролираният избор съгласно мен е доста повече, в сравнение с е купеният избор ", уточни той. 

Ролята на наблюдаващите в изборните секции е доста значима за гарантиране на честното осъществяване на изборите, само че те би трябвало да бъдат външни за обитаемото място, акцентира социологът. 

Очакванията му за интензивността на идния избор са, че тя ще бъде повишена поради злоупотреби с хартиените бюлетини.

" За мен връщането на хартиената бюлетина е безусловно политическо закононарушение против правата на жителите, тъй като възрастните хора се справяха задоволително добре, необразованите хора също се справяха задоволително добре. България е известна с техниката за пазаруване и за надзор на вота, наречена " български трен " отвън България. Трябва ви единствено една изнесена бюлетина, с цел да излезете и завъртите цикъла с авансово попълнени бюлетини – един влиза, изнася празна бюлетина, дава я на идващия попълнена и по този начин се завърта ", съобщи доцент Пампоров.  

Бистра Окереке
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР