В навечерието на снощното заседание на Съвета за национална сигурност,

...
В навечерието на снощното заседание на Съвета за национална сигурност,
Коментари Харесай

Обвинения и нови разкрития около шпионския скандал в Австрия

В навечерието на снощното съвещание на Съвета за национална сигурност, отдадено на шпионската спекулация към някогашния чиновник за отбрана на конституцията Егисто От и някогашния управител на " Уайъркард " Ян Марсалек, се появиха голям брой обвинявания: Австрийската национална партия (АНП) и Зелените за следващ път се прицелиха в водача на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл, а АПС се прицели в АНП.

Междувременно няколко медии, измежду които ОРФ, седмичникът " Фалтер " и всекидневникът " Стандард ", оповестиха за нови разкрития по шпионския скандал, обобщава през днешния ден обзорен материал на ОРФ, който прави обзор на станалите известни нови детайлности по случая:

Седмичното телевизионно предаване " Репорт " на ОРФ и " Стандард ", представени от Българска телеграфна агенция, оповестиха за чатове сред Марсалек и хипотетичния водач на българска шпионска мрежа Орлин Русев от 2022 година. Според " Стандард " от чатовете може да се допусна, че с изключение на мобилните телефони, принадлежащи на високопоставени чиновници, и преносимия компютър и USB флашките, благосъстоятелност на журналиста Христо Грозев, през 2022 година от Виена до Москва е бил пренесен контрабандно най-малко още един конфиденциален преносим компютър.

Както осведоми вестникът, през ноември 2022 година хората на Русев са взели преносим компютър, за който се твърди, че е бил в жилището на един от членовете на фамилията на От. Според " Стандард " и " Репорт " това е бил преносим компютър SINA (Secure Inter-Network Architecture).

" В чатовете даже се приказва за взимане на " един от преносимите компютри " във Виена – в множествено число. Следователно се допуска, че От е разполагал с няколко устройства на SINA ", написа „ Стандард “.

Според отчетите Марсалек и Русев се страхували, че въпросният преносим компютър може да е оборудван с проследяващо устройство. " Иран ще бъде благополучен покупател ", написа най-после Марсалек в чата, представен от „ Репорт “.

В информация на австрийската новинарска организация АПА се твърди, показва в материала си ОРФ, че през 2022 година От е употребявал жилището на някогашния си шурей във Виена, с цел да съобщи служебни мобилни телефони, благосъстоятелност на високопоставени чиновници от министерството на вътрешните работи, и преносим компютър SINA със секретни, извънредно чувствителни разследващи данни за страна от Европейски Съюз, на представители на съветските секрети служби, без някогашният му шурей да знае за това.

Според седмичника " Фалтер " във Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма неведнъж са били отправяни предизвестия за съветски инфилтрации. Още през 2016 година – към момента по времето на тогавашния министър на вътрешните работи Волфганг Соботка (в момента ръководител на долната камара на австрийския парламент, бел.ред.) – чиновник, отговарящ за шпионажа, предизвестил началниците си, че съветската разследваща работа е активизирала " в голям обсег " активността си в Австрия и в Европейски Съюз и ресурсите на Австрия надали са задоволителни, с цел да се оправят с огромния брой случаи.

Две години по-късно – по времето когато вътрешен министър е Херберт Кикъл, чиновници на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма още веднъж предизвестяват неведнъж, че има засилени опити за рекрутиране, осъществявано от съветски разузнавачи в Австрия, и се оплакват, че „ единствено трима чиновници би трябвало да се оправят “ със отбраната против съветското разузнаване.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер акцентира нощес в ефира на късния ефирен новинарски бюлетин, че в Дирекцията за държавна сигурност и разузнаване – организацията, наследничка на Федералната работа за отбрана на конституцията и битка с тероризма, е била осъществена „ кадрова атака “ и " в този момент има задоволително фрагменти ", които дават отговор за съветския шпионаж, отбелязва обзорният материал на ОРФ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР