В навечерието на празника 3 март в социалните мрежи се

...
В навечерието на празника 3 март в социалните мрежи се
Коментари Харесай

Снимката на изгореното българско знаме не е от Украйна, a oт Северна Македония

В навечерието на празника 3 март в обществените мрежи се популяризира фотография, на която се вижда изгаряне на българското знаме по време на обществено събитие. Част от изявленията настояват, че фотографията е от Донбас през 2015 година В други изображението е съпроводено от поредност погрешни или подвеждащи изказвания за антибългарски прояви в Украйна.

Проверката на Factcheck.bg сподели, че фотографията не е от Украйна, а е направена по време на карнавал в македонското село Вевчани през януари 2021 година Събитието е тридневно, като в последния ден обичайно се горят карнавалните маски. Тогава се е случило и запалването на българското знаме. Проверката ни откри също, че фотографията е манипулирана, като от оригинала е изрязано македонското знаме, което се вижда в горния десен ъгъл.

Случаят с изгарянето на българското знаме в Северна Македония е отразен в македонски и български медии, а в репортажите се виждат фрагменти, съвпадащи с изрязаното изображение, популяризирано в изявленията от последните дни. Случилото се на фестивала във Вевчани предизвиква реакция от страна на българското Министерство на външните работи. Изгарянето на знамето е официално осъдено от македонските управляващи, а по-късно съдът глоби извършителите с санкции от 5000 до 7000 евро.

Това е поредна вълна на разпространяване на изображението дружно с погрешните изказвания, че събитието се е случило в Украйна. Подобни изказвания се популяризират още през март 2022 година, като тогава се твърди, че фотографията е от Киев. В първите седмици след нападението на Русия над Украйна фотографията и изказванията, че украинци горят българското знаме стават част от целеустремено популяризиран кремълски разказ, съгласно който украинските управляващи водят антибългарска политика, дискриминират и подтискат българските общности в страната. Подобни внушения интензивно се употребяват при започване на войната за да повлияят на публичното мнение, като основат настройки срещу военната помощ за Украйна и срещу поддръжката за идващите тогава в България украински бежанци.

Манипулираната фотографията интензивно се популяризира и в края на 2022 година, когато в Народното събрание предстои гласуване за изпращането на военна помощ за Украйна.

В края на февруари 2024 година тя стартира да се появява още веднъж, като изявленията потеглят от няколко профила, интензивно разпространяващи проруска дезинформация. Един от тях да вземем за пример има над 160 поста във Facebook единствено от деня, в който е разгласил фотографията на изгореното българско знаме. Това прави към 6-7 поста на час през цялото денонощие или по 20 на час в границите на елементарен осемчасов работен ден. Сред мартеничките и патриотичните апели се открояват нападки против Запада, Европейски Съюз и Германия, карикатури осмиващи Европа и Украйна, рецензии против политическия хайлайф въобще.

Проверено:

Снимката на изгореното българско знаме не е от Украйна, а е от Северна Македония. Изгарянето на знамето става по време на карнавал в село Вевчани през януари 2021 година Актът е наказан от македонските управляващи, а нарушителите са осъдени с санкция. Публикуваната фотография е манипулирана, като е изрязана част от нея, в която се вижда македонският байрак. Изображението се популяризира още от март 2022 година като част от дезинформационна акция, целяща да настрои българското общество срещу поддръжката за Украйна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР