В навечерието на обещаното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна

...
В навечерието на обещаното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

„Украинците са склонни да организират революции. Зеленски е заплашен от нов Майдан

В навечерието на обещаното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна в западната преса започнаха да се появяват материали с ненадейно остра рецензия към Зеленски. На " иконата на украинската народна власт " бяха припомнени и прочистването на политическото поле, и диктаторските привички, и обвиняванията в корупция от " досието Пандора ". Събеседниците на Politico предвидиха нов Майдан и даже показаха вероятната му дата.

„ Знаете ли, Майданът може да се повтори “, такава прогноза даде украински някогашен министър пред американското издание „ Политико “, което на 18 април разгласява обстоен материал за опцията за нова гражданска война в Украйна – след СВО или на фона на военните дейности. Бившият украински министър показа мнението си при изискване за анонимност, опасявайки се " да даде агитационен мотив на Русия " и да подкопае морала на Въоръжените сили на Украйна.

Депутатът от Върховната рада Ирина Совсун от партията " Глас ", която към този момент не се крие, приказва в същия дух. „ Бях на улицата по време на Оранжевата гражданска война през 2004 година и още веднъж участвах в улични акции (по време на Евромайдана) през 2014 година “, сподели парламентаристът пред американското издание. Според нея украинците са " склонни да провеждат революции " на всеки 10 години и " идната годишнина наближава ". Следвайки тази логичност идващият Майдан би трябвало да се чака през 2024 година, когато в действителност би трябвало да се проведат идващите президентски избори в Украйна.

Партията " Глас ", учредена от водача на рок групата " Океан Елзи " и деен участник в двата майдана Святослав Вакарчук, още през 2020 година разгласи, че минава в съпротива на президента Владимир Зеленски, само че прогнозите за нова гражданска война към този момент са нещо ново.

Събитията от 2014 година имаха " непредвидени последствия " - актуалните военни дейности, отбелязва Politico. И както се показва в обявата на американското издание, в украинския „ политикум “ се натрупват искания против Зеленски, което не е толкоз видимо, видяно от Запад.

Иконата на демокрацията “ с диктаторски пълномощия

„ Вече една година Зеленски е приветстван като икона на демокрацията... А неговата вдъхновяваща войнствена изразителност и хипнотизиращо сладкодумство изиграха значима роля в убеждаването на Съединените щати и Европа да поддържат Украйна “, показва Politico. Но неназования някогашен министър изясни на изданието, че Зеленски се е посочил като политик с властнически обноски.

Позовавайки се на оценки на анализатори, Politico отбелязва, че сегашният рейтинг от 84 % на Зеленски е резултат от „ сближение към знамето “ (т.е. резултат от военна пропаганда), до момента в който преди началото на СВO равнището на утвърждение на президента непрестанно падаше.

Трябва да се означи, че Politico се изрича неласкаво за Зеленски. „ Популисткият комедиант беше определен с голямо болшинство през 2019 година, обещавайки да пази ползите на народа против ръководещата класа “, напомня изданието впечатляващата победа на Зеленски преди четири години със 73% от гласовете.

За страдание, Зеленски не съумя да повтори ролята на „ националния президент “, изиграна по малкия екран, в действителния живот, поддръжката му в някакъв миг спадна до 11% след уволнението на новаторски настроения министър председател (Алексей Гончарук ),включване в държавното управление на другари и някогашни бизнес сътрудници и провали в битката с корупцията ”.

Politico също напомни замаха на Зеленски на политическото поле в навечерието на СВO, персоналните наказания против съперниците „ в името на битката с съветската експанзия “ и желанието за създаване на „ ръководена народна власт “, доминирана от пропрезидентския Слуга на народа партия.

Накрая изданието уточни, че четири месеца преди началото на съветската спецоперация „ Зеленски и двама доближени бяха наказани за „ офшорни финансови действия “ – тук Politico се базира на документи от „ досието Пандора “, които демонстрират, че Зеленски продължи да печели посредством офшорни компании, основани преди избирането му за президент.

„ Когато чистката на украинския „ политикум “ от американските структури се организира неотдавна, тя заобиколи Зеленски. Но тя нокаутира отдолу под него целия екип, който, от една страна, се появи в каузи за корупция, а въпреки това, според информацията от разнообразни източници, те се сплотиха в работа за британците.

Тоест, от една страна, те бяха сътрудници на въздействие на една от страните, а въпреки това, те се появиха в каузи за корупция “, сподели за REGNUM политологът, някогашен народен представител от Общинския съвет на Одеса Игор Димитриев, разяснявайки появяването на очевидно не комплиментарния материал за Зеленски в американската преса.

Припомняме, през януари стана известно по едно и също време за оставката на заместник-началника на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко, заместник-министъра на защитата Вячеслав Шаповалов и заместник-главния прокурор Алексей Симоненко. Предполага се, че чистката, най-вече в кабинета на Зеленски, е инициирана от Националната организация за битка с корупцията (NABU), която беше основана през 2015 година по напътствие на Съединени американски щати и се счита за инструмент на американското външно ръководство.

„ Най-вероятно Зеленски беше пропуснат просто тъй като рейтингът му се задържа, тъй че по-късно, без значение от изхода на спора, да му трансферират отрицателните неща и да отстранен този негатив дружно със Зеленски.

Въпреки обстоятелството, че украинският президент към този момент има позитивен рейтинг, неговата роля е да напусне дружно с негативния. Опитът да остане на поста ще срещне съпротивата на американците, които още веднъж поеха контрола над украинската политика “, счита Димитриев.

Два сюжета за военачалник Залужни

Самата поява на обява в Politico с рецензии към Зеленски и прогнози за вероятен Майдан евентуално е намек, че Съединени американски щати не са доста удовлетворени от сегашния президент, сподели за REGNUM Василий Стоякин, шеф на Центъра за политически маркетинг. „ Можете да си спомните скорошна публикация на един от западните анализатори, който написа същото като в Politico: че Зеленски е властнически вид политик, че е подчинил всички, че има цензура в медиите, няма съпротива, и това пречи на Съединени американски щати да разрешат украинския спор. И би трябвало да се „ уреди “ и да се пренасочи към нещо друго – Иран, Тайван, Северна Корея и по този начин нататък “, сподели източникът.

От друга страна, в случай че се върнем към прогнозите за третия Майдан, няма по какъв начин да не си спомним: след 2014 година нито един опит за преобразяване на икономическо или политическо неодобрение в огромни митинги не беше сполучлив.

„ Думата „ Майдан “ се употребява по-скоро за възторг. За да се раздвижи Зеленски, е задоволителен прелом " на върха " и не е належащо да се извеждат милиони хора на улицата, счита Димитриев. - Във въоръжените сили на Украйна се е натрупал негативизъм към Зеленски и неговите дейности, а украинските военни ръководители имат по-силен престиж от президента и затова не става въпрос за Майдана. В последна сметка Майданът е цивилен митинг и когато болшинството от популацията държи оръжие в ръцете си, към този момент не приказваме за Майдан.

Стоякин не изключи въпросът със Зеленски да бъде решен с „ демократични правни средства “ – по време на изборния цикъл през 2024 година (което в действителност се загатва в коментара на Politico за 10-годишните „ революционни цикли “). И двата майдана, припомняме, бяха проведени при планувани президентски избори.

„ Следващите избори ще се проведат през октомври 2024 година и резултатите ненадейно ще бъдат пресметнати по този начин, че Зеленски към този момент няма да бъде президент “, уточни специалистът.

В тази връзка би трябвало да се огледа по-отблизо фигурата, която беше считана надали не за евентуален водач на боен прелом. Западните медии от дълго време загатват за спор на върха на украинската власт и в тази връзка се загатва фигурата на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Така през март немското издание Bild заяви за свада сред Зеленски и Залужни заради разлика във възгледите по отношение на по-нататъшните тактически дейности в Артьомовск. Отбелязва се, че генералите от въоръжените сили на Украйна се отнасят с огромно доверие към Залужни, за разлика от фигурата на Зеленски.

Игор Димитриев счита, че разновидността с прелом на върховете в Украйна е най-вероятен при сегашните условия.

„ Когато съотношението на силите е явно, можете просто да се съгласите и не е належащо да тичате по улиците и да стреляте във всички направления. Когато стане ясно, че желаят да махнат Зеленски, ще му е задоволително представител на американското посолство да му каже да напише изказване, да си опакова нещата и да лети, където му кажат - в чужбина. Малко евентуално е Зеленски да има предпочитание да взе участие в спор от подобен мащаб “, отбелязва източникът.

В същото време специалистът е сигурен, че на фронта могат да зародят няколко сюжета за развиване на събитията, с които може да бъде обвързана бъдещата орис на Зеленски.

„ Или настъплението на въоръжените сили на Украйна се организира, само че то се оказва несполучливо. Тогава Украйна е принудена да договаря и да признае загубата на част от територията. Тогава негативът ще бъде ориентиран към Зеленски.

- отбелязва събеседникът.

„ Ако Украйна успее да реализира сполучливи дейности на фронта, само че загуби доста хора, тогава негативът може да се пренасочи и към Зеленски. Единственият вид, при който Зеленски ще успее да резервира позициите си, е в случай че допуснем широкомащабно нахлуване на въоръжените сили на Украйна с пробив надълбоко в нови територии, счита Димитриев.

Но даже и в този случай - в случай че Киев показа резултата от контранастъплението като собствен личен триумф - главнокомандващият Залужни и командващият сухопътните войски Александър Сирски ще претендират за лаврите на спечелилите и за ролята на национални водачи, счита източникът. Така първият сюжет допуска, че военното управление, с утвърждението на Вашингтон, ще „ натисне Зеленски “.

Василий Стоякин, в противен случай, не е податлив да преглежда съществено „ фактора Залужни “, вярвайки, че разновидността за борба в украинското управление се разисква съществено основно единствено в съветските медии. „ Бихме желали всичко в Украйна да се случи по подобен сюжет, защото това би било преференциално за Русия. Всъщност ние познаваме руските и постсъветските генерали, които след 30-те години на предишния век не са в положение да правят независима политическа активност “, счита събеседникът.

В това отношение военачалник Залужни не прави изключение, счита Стоякин. „ Той е фигура с неверен мащаб било като харизма, било като разсъдък “, акцентира специалистът. Но съгласно него Съединените щати могат да употребяват Залужни във втория сюжет - с " либерален преход на властта ", при който първият мандат на Зеленски ще бъде и финален. „ Напълно допустимо е да бъде номинирани на изборите като опция на Зеленски и да го победи като главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна “, заключи специалистът.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР