В навечерието на новата учебна година - превърнаха ли се

...
В навечерието на новата учебна година - превърнаха ли се
Коментари Харесай

Учители - сезонни работници: 9 000 са потърпевши

В навечерието на новата образователна година - трансфораха ли се учителите в сезонни служащи. Оказва се, че близо 9000 педагози в страната работят на краткотрайни контракти за по няколко месеца. След това биват освобождавани. В " Денят стартира " още веднъж отваряме тази тематика. За порочната процедура към този момент ви разказвахме в края на юли месец. Какво се промени оттогава насам и предпазени ли са правата на учителите?

Колко честа е практиката шефове на педагози в края на образователната година и да ги връщат назад за новата образователна година, за 15 септември? И има ли нарушаване на трудовото законодателство? Отговорите в " Твоите права ".

Владислав Георгиев е сезонен преподавател по британски език. За него ви разказахме още лятото. 8 месеца работи в 127 учебно заведение, и в края на образователната година го освобождават. Точно преди лятото.
Владислав Георгиев - преподавател: С мен не беше разговаряно, на другия ден ми връчиха предизвестието, та в действителност аз оставам без заплата летните месеци, аз съм един тип сезонен служащ.
От учебното заведение твърдяха, че освобождават учители, тъй като паралелките по британски език били понижени. А в това време в интернет към този момент имаше публикация по какъв начин набират нови преподаватели.
Елка Симова, зам.-директор: На дирекционен съвет се реши, че най-безболезнено е последният, който е назначен ще освободи мястото.
След репортажа с Владимир се свързва юриста на учебното заведение. Предлага му обезщетение от 4 заплати.
Владислав Георгиев - преподавател: Другата ми изненада беше, че заплатата която ми дадоха беше по-висока от тази, която съм получавал през годината с 300 лв..
Официалните данни на Националния застрахователен институт демонстрират, че с изключение на Владислав още близо 9000 учители от цялата страна са пострадали.
Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ: И ги наемат за 6-7 месеца и по-късно ги освобождават. Това е такова напрежение от позиция на това дали ще бъдат назначени, дали няма да бъдат назначени.
Според Кодекса на труда договорът би трябвало да е от 1 септември до 1 септември, разяснява Такева. И добавя, че шефовете уволняват, с цел да спестят пари от заплати и осигуровки.
Владислав Георгиев - преподавател: Един човек като мен над 50 той няма доста потребно деяние, по-трудно ще си откри работа.Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ: И по-късно за какво търсим учители, за какво има нередовни учители в системата.
Оказва се, че казусът е най-много в страната.
Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ: Много е слаб контролът от страна на началниците на районни ръководства, както и от страна на министерство на образованието.Владислав Георгиев - преподавател: Това е една истина, че шефовете заради неналичието на мандатност шефовете в провинцията се трансформират в мандаринчета, във феодалчета.Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ: Даже съм имала случаи когато идват сътрудниците които в продължение на 12 години са работили на срочни трудови контракти.
Владислав мъчно си намира работа след отстраняването. Вижда, че елементарно може да стартира в прът център - със стартова заплата 1500 лв.. И въпреки всичко не се отхвърля от учителството.
Владислав Георгиев - преподавател: За един младеж който приключва университет с езици, каква би трябвало да му бъде мотивация, какво би трябвало да го стимулира да стане преподавател.
Правата на учителите в тази си обстановка опират до контрола - който не зависи от тях.
Янка Такева - ръководител на Синдиката на българските учители към КНСБ: Нищо не може да направи, тъй като той се е съгласил да подпише срочния си трудов контракт, а в случай че подаде сигнал този човек повече не може да откри място в системата, известно е, че този човек се оплаква.  Вижте повече за акцията "Твоите права "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР