В навечерието на Международния ден на музиката диригентът на Симфоничния

...
В навечерието на Международния ден на музиката диригентът на Симфоничния
Коментари Харесай

Маестро Севал Кадиоглу се върна в Пловдив

В навечерието на Международния ден на музиката диригентът на Симфоничния оркестър на Бурса Севал Кадиоглу посети Пловдив. Той дойде особено за Първия Международен конкурс за млади диригенти, проведен от Държавна опера Пловдив.

В него взеха присъединяване повече от 40 надарени музиканти от Европа, Азия, Южна и Северна Америка. В рамките на 5 дни Маестрото от Бурса се срещна със свои сътрудници. „ От началото на състезанието до гала-концерта имах опцията да следя работата на младите и надарени диригенти, които вложиха доста сила и усърдие да показват по най-хубавия метод своите професионални умения “, разяснява Кадиоглу.

„ Радвам се, че имах опцията да се срещна с сътрудници от целия свят. Запознах се с лауреатите на интернационалния конкурс на Опера Пловдив и съм впечатлен от професионализма им “, сподели Маестро Севал Кадиоглу, който е и ученик на Пловдивската музикална школа.

Тук той се срещна с спечелилия в интернационалния конкурс за диригенти Лий Дън от Южна Корея, както и с носителя на втора премия – Матео Кастели от Италия – ученици на Миланската школа. Диригентите обмениха опит и си пожелаха да работят по взаимни музикални планове.

„ Имам предпочитание да ги поканя като гост-диригенти в нашия симфоничен оркестър в Бурса и се надявам в бъдеще да работим дружно “, уточни Маестро Кадиоглу.

Според него всяко интернационално присъединяване носи опит и професионалното развиване за всеки музикант. Той поздрави за триумфа Лий Дън и Матео Кастели и ги предложения да посетят Турция, да се срещнат с работата на турските оркестри. „ Силно усещане ми направи и младият диригент Петър Тулешков, който макар възрастта си сподели гений и бъдеще.

Неслучайно той получи премията на публиката и на симфоничния оркестър на Пловдив. Пожелавам му доста триумфи в нашата специалност “, добави Севал Кадиоглу и изрази прелестните си усещания от Първия интернационален конкурс за млади диригенти.

„ В журито бяха включени диригенти с интернационален опит, като Антонело Алеманди. Това още повече подсигуряваха високото равнище на състезанието, който за първи провежда Пловдивската опера. Мисля, че той ще притегли още повече участници през идващите години и има голям капацитет. Адмирации за чудесната организация на управлението на Опера Пловдив – доцент Нина Найденова, Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и на целия екип, които предизвикаха и реализираха план с интернационален темперамент “, разяснява Маестро Кадиоглу.

Според него гала-концертът е показал освен уменията на финалистите в състезанието, както и професионализма на музикантите и актьорите на Пловдивската опера, само че е дал и опция на публиката да види международно равнище на диригентство и концертиране.

По време на визитата си в Пловдив Севал Кадиоглу посети подготовки на ДВГ „ Пеещите котенца “, които се приготвят за концерт във връзка 25-та годишнина от учредяване на вокалната групировка. Той изрази възторга си от уменията на дребните реализатори.

„ Прекрасни са децата. Изключително красиви и старателни, въпреки и на 4-5 години. Малките артисти интонират превъзходно и съм впечатлен от тях. Песните са със модерно звучене, мелодични, запеваеми и запаметяващи се “, показа Маестрото от Бурса.

Според него приносът на техния началник и вокален възпитател Невена Кючукова е, че открива музикалния гений при децата, развива техните умения, като им дава път в изкуството.

Маестро Севал Кадиоглу е второ потомство музикант. Неговият татко – Мелтун Кадиоглу е ученик на Пловдивската музикална школа. Завършва музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “, а по-късно и АМТИИ. В края на 80-те години отпътува за Турция, където основава симфоничния оркестър в Адана, по-късно става диригент и в Бурса, преподава в Чукуровския университет и развива хоровото пеене, концертира повече от 40 години на 3 континента. Севал Кадиоглу продължава фамилните обичаи и приключва Държавната консерватория в Анкара. След дипломирането си записва магистратура в Нов Български Университет – София, където учи цигулка при проф. Дора Иванова, хорово диригентство при проф. Крум Максимов и оркестрово диригентство при проф. Александър Йосифов. Посещава майсторски класове по цигулка при проф. Минчо Минчев, проф. Сергей Кравченко, проф. Александър Марков и по хорово диригентство при проф. Крикор Четинян. Изнася концерти като солист и диригент със симфоничните оркестри на Адана и Бурса, Шумен, Разград, Варна, Сливен и Хасково, както и с камерни обединения. През 2014 година Севал Кадиоглу приключва втора магистратура „ Оркестрово и хорово диригентство ” в АМТИИ – Пловдив при маестро Георги Димитров. През 2019 година е поканен като диригент на турнето на известния оркестър „ Тюрксой “ в Казахстан, Турция, Сърбия, Босна и Херциговина и Унгария. Има голям брой оценки от страната и чужбина.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР