В навечерието на Коледа, предстоящият 28-и международен филмов фестивал София

...
В навечерието на Коледа, предстоящият 28-и международен филмов фестивал София
Коментари Харесай

Златната мечка от Берлинале ’23 и филмите на Аки Каурисмаки и Агнешка Холанд на София Филм Фест

В навечерието на Коледа, идният 28-и интернационален кино фестивал София Филм Фест ще подари на правилните си фенове новината за три от най-важните международни кино лентата за 2023 година, които ще бъдат акценти в програмата на фестивала през март следващата година. Това са носителят на „ Златна мечка “ за най-хубав филм от Берлинале 2023 „ На борда на „ Адамант “ на Никола Филибер, спечелилият премия на журито в Кан „ Паднали листа “ на Аки Каурисмаки и специфичната премия на журито от Венеция – „ Зелена граница “ на Агнешка Холанд.

 


„ На борда на „ Адамант “ е неповторим документален киноразказ, който завоюва сърцата на публиката и журито, както и влиятелната „ Златна мечка “ при започване на отминаващата година. Неговият основател Никола Филибер е създател със забележителна филмография и престиж в документалното кино, чиито ретроспективи са представяни в целия свят, в това число Британския кино институт в Лондон и МоМА в Ню Йорк. Най-новата му творба наблюдава живота на пациентите и лекарите в психиатричния център „ Адамант “, който работи върху неповторима плаваща конструкция по река Сена, в самия център на Париж. Представени са методите на лекуване на психологично заболели, приложени с доста топлота и възторг, а също и портрети на няколко пациента, които – изненедващо за положението си, са способни да основават истински, вълнуващи творби на изкуството.

Удостоен с премия на журито и с номинация за „ Златна палма “, най-новият филм на финландския занаятчия Аки Каурисмаки „ Паднали листа “ бе една от най-обсъжданите произведения в Кан. Това е четвърта част от самобитната кинопоредица, отдадена на хората от работническата класа – „ Сенки в парадайса “ (1986), „ Ариел “ (1988) и „ Момичето от кибритената фабрика “ (1990). Двама самотници се срещат инцидентно една нощ в Хелзинки и се пробват да открият първата обич в живота си. Филмът е следващата възхитителна комедия на Каурисмаки, в която има сериозен рокендрол саундтрак. Романтичната история е поднесена в присъщия за режисьора жанр, с сексапил, който по никакъв метод не подкопава или иронизира вложените страсти. С номинации за европейски филм, режисьор и сюжет - Каурисмаки, актриса и артист – Алма Пьойсти и Юси Ватанен, „ Паднали листа “ е един от най-харесваните филми от членовете на ЕФА през 2023 година.

„ На борда на „ Адамант “ и „ Паднали листа “ са измежду селектираните произведения за Наградата на публиката LUX 2024.

Премиерата на „ Зелена граница “ беше в конкурсната стратегия на Венеция – там на именитата режисьорка Агнешка Холанд бе връчена Специалната премия на журито. Най-новата ѝ творба получи и оценката за най-хубав филм Arca Cinema Giovani Award, премията UNIMED за културно разнообразие, наградите Premio CinemaSarà, Sorriso Diverso Venezia за най-хубав чуждоезичен филм и премията Leoncino d`Oro Agiscuola - Cinema for UNICEF. „ Зелена граница “ бе трикратно номиниран и за премиите на ЕФА – за европейски филм, режисьор и сценарист. Противоречиво призната в Полша, огромната копродукция наблюдава ориста на семейство сирийци, което бяга от гражданската война в Сирия и дружно с преподавател афганистанец желаят да влязат в Европейския съюз, без да подозират, че в опит да пресекат беларуско-полската граница, се оказват въвлечени в политическите измами на управляващите в Беларус. В Полша ориста ги среща с психоложката Юлия и младия граничар Ян. Събитията, които се случват, принуждават всеки от тях да се запита какво в действителност значи да проявиш човещина в изключителни условия...

Визията на 28-ия София Филм Фест е на тематика „ Отворени порти “ и е дело на екипа на рекламна организация proof.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР