В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня

...
В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня
Коментари Харесай

Соня Йончева изпълни песента Тиха нощ, свята нощ на български във Версай

В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня Йончева показа концерта " Коледа във Версай " ( " Noël à Versailles " ) дружно с оркестъра и хора на Версайската опера (Opéra Royal). На пулта бе полският диригент Стефан Плевняк.

 

Музикалният план и самият избор на композиции е напълно умислен и формиран от Соня Йончева. Под купола и величествената атмосфера на кралския параклис във Версай Chapelle royale, издигнат преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър и други.

 

" Исках да показва разнообразна и нетипична коледна стратегия, по тази причина включих в афиша даже и ария от Хондурас, отдадена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе значимо да извърша творби от разнообразни столетия, на разнообразни езици, с което за следващ път да потвърдим, че музиката и нейните послания приказват на повсеместен език и могат да развълнуват всеки от нас без значение от времето и пространството, в което се намира, и изключително в навечерието на Коледа ", показа Соня Йончева.

 

По време на Коледа във Версай не бяха пропуснати обичани и известни мелодии като " Joy to the World ", а кулминационната точка на събитието и един от най-емоционалните моменти бе осъществяването на песента " Тиха нощ, свята нощ ", защото примата ни изпя първия куплет на български език за приятна изненада на публиката.

 

Програмата приключи с няколко биса, измежду които " Аve Maria " от Франц Шуберт и може би най-известната френска коледна ария " Petit Papa Noël ", която цялата зала запя дружно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската аудитория, която постоянно я посреща извънредно топло.

По време на събитието присъстваше и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Productions, с цел да запечата фрагменти от целия концерт, които ще бъдат излъчени пред необятната аудитория при започване на 2024 година. През 2023 година популярният Версайски замък празнува своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори особено порти за празнична фото и видеосесия на Соня Йончева. Световната ни певица не за първи път пее във Версай. През 2011 година тя дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел Юлий Цезар, a през ноември 2022 година тя показа и рецитал с творби на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския замък. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал точно на Великден тази година в съпровод на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока. Коледният концерт във Версай бе измежду връхните точки на една доста мощна година за Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11.

 

Снимки: Facebook на Соня Йончева

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР