В навечерието на Деня на народните будители, който през настоящата

...
В навечерието на Деня на народните будители, който през настоящата
Коментари Харесай

Вижте интересните събития в Пловдив за Деня на народните буд...

В навечерието на Деня на националните будители, който през актуалната година отбелязва древен празник от първото публично честване, екипът на ОИ „ Старинен Пловдив ” инициира поредност от събития ориентирани към необятен кръг публикa. Те ще се осъществят в интервала 31 октомври до 30 ноември. 

На 31 октомври, с начало в 17:30 ч., Римският стадион ще бъде огласен от концерт-спектакълът „ Поклон, будители национални! ” с присъединяване на любителските сформира към читалищата от града.

Концертът обичайно се реализира с поддръжката на община Пловдив и е неизменима част от Програмата на читалищата за годината. Входът е свободен!

Като потвърден страж на паметта, „ Старинен Пловдив ” кани пловдивчани и гостите на завладяваща галерия, озаглавена „ През вратите на паметта ”, която ще се открие на 1 ноември от 18 часа в Балабанова къща. 

За обществено разглеждане ще бъдат експонирани достоверните порти от именития Дом на благотворителността и националното здраве „ Димитър П. Кудоглу ”.

Естествено допълнение към експозицията ще бъде документалния роман за личността и делото на родолюбеца и общественика Димитър Кудоглу, формиран от създателите на книгата „ Димитър Кудоглу - Благодетелят ”  -  д-р Мая Лесинска и доктор Стефан Шивачев. 

Изложбата „ През вратите на паметта ” може да бъде забелязана до 30 ноември 2022 година

В интервала 1 - 15 ноември 2022 година в Къщата на Верен Стамболян, в залите за краткотрайни експозиции, ще бъдат показани произведения на Борис Димовски от художествения фонд на ОИ „ Старинен Пловдив ”. 

Не са забравени и подрастващите. На 2 ноември, в Къщата на доктор Стоян Чомаков,  ще се състои презентацията „ Златю Бояджиев - будителят ” и креативна просветителна работилница, в която учащи се от СУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян ” ще творят измежду достоверните платна на именития художник. 

На 3 ноември, взаимно с възпитаници от НХГ „ Цанко Лавренов ”, в Къщата на Верен Стамболян ще бъде показано великолепието на екстериора посредством ателие по монотипия върху хартия. Ментори и на двете просветителни работилници са чиновници на Института.

Продължава отбелязването на 100 години от рождението на Атанас Кръстев - Начо Културата, определян от редица общественици като актуален будител. До 30 ноември не престават излъчванията на документалните филми за възродителя на Стария град.

„ Начо ”, създател: Десислава Шишманова; „ Чорбаджи Начо на Стария Град ”, създател: Антоанета Бачурова, част от поредицата „ Умно село ” и „ Сто години летя по камъните ”, сюжет и постановка Йоана Буковска - Давидова и Станислава Калчева, продуцент АРС Диджитъл студио („ АРС ” ООД) - Иван Тонев

Обособени кино зони, в които можете да видите филмите:

Къща Клианти,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., без почивен ден

Балабанова къща, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къща Хиндлиян, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на доктор Стоян Чомаков - непрекъсната експозиция на Златю Бояджиев, работно време от 09:00 до 17:30 ч., понеделник - почивен ден

Къщата на Верен Стамболян - непрекъсната експозиция на Димитър Киров,  работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

Къща Недкович, работно време от 09:00 до 17:30 ч., събота, неделя и понеделник – почивни дни

Още за събитията в Пловдив и района може да откриете в най-хубавия културен гид - .
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР