В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през

...
В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през
Коментари Харесай

Гърция поиска €289 млрд. репарации от Германия

В навечерието на 80-годишнината от немското нахлуване против Гърция през Втората международна война Атина още веднъж повдигна въпроса за предстоящите от Германия репарации. Гърция твърди, че вредите са за 289 милиарда евро.

" Въпросът остава открит, до момента в който нашите претенции не бъдат изпълнени. Тези претенции са годни и дейни и ще бъдат отстоявани по всевъзможен метод ", съобщи представителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на договаряния по въпроса би дало позитивен резултат върху двустранните връзки, написа Дойче веле, представен от dnes.bg.

Германия счита въпроса за завършен

Бившият към този момент министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна тематиката за репарациите още по време на предизборната акция през 2015-а година. Заради бежанската рецесия обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция още веднъж предложения Германия на диалози по тематиката, само че Берлин отхвърли да взе участие. През януари 2020-а година консервативното държавно управление на Кириакос Мицотакис даде явен сигнал, че въпросът продължава да е настоящ.

Нацистка Германия атакува Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а Секретен сътрудник, Вермахтът и Гестапо правят редица жестоки зверства в Гърция - като възмездие за партизанските офанзиви. По време на войната умират десетки хиляди гърци, съвсем всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, напомня " Зюддойче Цайтунг ".

През април 2019 година Гърция обмисляше конфискация на немски парцели. Парламентът разпореди на гръцкото държавно управление задачата да употребява всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, с цел да се съгласи Германия с репарационните заплащания. Тогава министър председателят Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко допустимо, с цел да издейства парите.

За федералното държавно управление в Берлин въпреки това въпросът за репарациите е юридически и политически завършен с подписването на контракта " Две плюс четири " на 12 септември 1990-а година. В този контракт, подписан сред Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите някогашни окупационни сили - Съединени американски щати, Съветския съюз, Франция и Англия, репарациите за Гърция не са категорично посочени. Много страни, нападнати и окупирани от нацистка Германия, измежду които и Гърция, не участваха в договарянията.

Зелените оферират решение

Преди няколко седмици немският народен представител Мануел Сарацин от Зелената партия попита държавното управление дали в Германия са планувани събития, с които да бъде маркирана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин дадоха отговор, че се чака " да се проведат огромен брой възпоменателни събития " в Гърция, " в които ще вземат присъединяване посолството, генералното консулство и почетните консулства ". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде маркиран.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха немските депутати да одобряват декларация, в която декларират, че на гръцките искания " в бъдеще не би трябвало да се дава отговор с оглушително безмълвие и отменяне ". " От позиция на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е значимо да се опитаме да намерим общи отговори на към момента откритите въпроси ", счита Сарацин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР