В навечерието на 185-ата годишнина от рождението на Апостола на

...
В навечерието на 185-ата годишнина от рождението на Апостола на
Коментари Харесай

Потомък на Васил Левски отвори галерия с картини в Карлово

В навечерието на 185-ата годишнина от рождението на Апостола на българската независимост в родния му град Карлово един от дребното живи негови потомци отвори изложба с картини, изобразяващи най-емблематичните места в града, които е посещавал Левски.

Галерията се споделя " Караиванов хан ", защото това е едно от местата, които Левски е посещавал неведнъж, с цел да се срещне с неговия най-верен сподвижник и 1-ви братовчед Васил Караиванов.

" Там е правил съвещанията на комитета, само че 60-те години ханът е опустошен, само че има два правоъгълни блока, и по тази причина взех решение да възкреся това място и тъкмо къщата, в която живеем, да бъде този Караиванов хан ", съобщи Стефан Караиванов, правнук на Васил Караиванов.

Всички картини в галерията са на карловския художник Атанас Сеизов.

" Имаме доста къщи в които той е обитавал и отсядал, тъй че те са свързани с неговата активност в Карлово и неговия най-верен сподвижник Васил Караиванов, който му е помагал в революционното дело, Левски като цяло е обикалял самичък, само че е имал правилни съидейници, с които е правил тези обиколки ", добави Стефан Караиванов.

Към сегашния миг Стефан Караиванов приготвя сюжет за снимане на документален филм за националния воин. Идеята е кино лентата да бъде сниман по книгата " Васил Левски по мемоари на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола.

" Тъй като много неистини се приказват за Левски последно време, аз се боря с това с всички вероятни средства и мисля че тази концепция ще бъде един добър вид да почетем паметта на Апостола и най-сетне да сложим завършек на всички тези спекулации за Левски, за майка му, за рода му и какви ли не други истории, които опетняват и петнят името на нашия най-велик народен воин ", споделя Стефан Караиванов.

Във кино лентата ще бъдат поканени да вземат участие известни персони, само че обликът на Левски няма да бъде показан.

" Ще има възстановки, не всеобщи с по 2-ма, трима до 5 индивида, само че в някои от тях ще има Левски, само че той няма да бъда даван в лице, тъй като никой не може да направи Левски подобен какъв той е бил в действителност. Левски ще бъде даван единствено в тил. Моето обръщение е не вярвайте на злословия, жълтени и неистини, дано за приказваме за Левски единствено истината ", сподели още Стефан Караиванов.

В идващите дни родственикът на Апостола отваря втора изложба до паметника на Левски. Премиерата на документалния филм ще бъде през февруари когато почитаме 150 години от гибелта на великия българин.

Автор: Станислава Христозова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР