В навечерието на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

...
В навечерието на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев
Коментари Харесай

Одески българи почетоха паметта на Ботев пред барелефа на гимназията, в която е учил

В навечерието на 175-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в Одеса обичайно бе почетена паметта му.

" По самодейност на Асоциацията на българите в Украйна, Одеското българско сдружение и Всеукраинския център на българската просвета организирахме полагане на цветя пред барелефа на Ботев. Въпреки непрекъснатите сирени в града, ние изпълнихме своя цивилен дълг пред поета ", разяснява за рубриката БГ Свят на Българска телеграфна агенция шефът на центъра Димитър Терзи.

Пред събралите се общественици и възпитаници от Българското неделно учебно заведение " Васил Априлов " приказваха ръководителят на Одеското българско сдружение Борис Спасов и протойереят на Свято-Троицкия събор в Одеса Андрей Сулаков, който е от български генезис.

Барелефът на Христо Ботев е подложен на постройката на Втора някогашна гимназия в Одеса, където той е учил през 1863-65 година В Одеса Христо Ботев идва на 14 ноември 1863 година На 19 ноември същата година стартира да посещава като частен възпитаник занятията на Втора одеска гимназия с типичен профил. В Одеса Ботев написва и първото си стихотворение „ Майце си “.

Освен гимназиалните класове, Ботев посещава една образователна година Историко-филологическия факултет при университета в Одеса, като получава удостоверение, издадено на 12 декември 1866 година Към края на 1866 година Христо Ботев напуща Одеса. Назначен е за преподавател в българското село Задунаевка, Бесарабия. Там се постанова да спи върху голи дъски, облича се непретенциозно, стреми се да бъде по-близо до живота на селяните. По време на румънския интервал в живота на революционера от 1867-76 година, когато в рамките на тогавашната румънска страна са влизали Измаил и Болград, дружно с десетки български села от този район, Ботев живее и преподава в Измаил, постоянно обаче посещава и Болград.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР