В Националния военноисторически музей (НВИМ) могат да бъдат видени едни

...
В Националния военноисторически музей (НВИМ) могат да бъдат видени едни
Коментари Харесай

НВИМ показа пушки от турското робство

В Националния военноисторически музей (НВИМ) могат да бъдат видени едни от най-старите типове пушки, появили се по нашите земи в първите епохи на османското господство (XV – XVI в.). В продължение на дълъг интервал от време до първата половина XIX в. са от главните типове оръжия за отдалечен пердах. Това описват от НВИМ на своята фейсбук страница, съобщи Българска телеграфна агенция.



От Музея показват в обявата този тип артефакти. Шишането съставлява солидна пушка с кремъчно запалване, дървен приклад и дълга цев от 60 до 100 см, означават от НВИМ. Изработвано е във всички огромни оръжейни центрове по българските земи, само че най-прочути със своята направа и декорация са сливенските. Прикладите са четири и петстенни и дават положителни благоприятни условия за апликирана декорация от метал, седеф, рог и кост.

Ювелири разчертават фигурните композиции, след което изкопават гнездата, в които се поставя съответният материал. Обикновено изкопаването на гнездата се прави по образец, което изисква напълно тъкмо изрязване на леглата, тъй че инкрустацията да легне в безусловно точна линия на повърхността на дървото, показват от Музея.



Набиването на железна инкрустация в комбиниране с рог е най-трудно и е изисквало изключително майсторство, което прави прикладите на пушките шишане същински шедьоври. Като образец за това са шишанета, инкрустирани с 12 000 – 16 000 детайла от седеф, кост, рог и метал. Седефената декорация съставлява части с ромбоидна и триъгълна форма, сред тях има сребърна или месингова разграничителна лентичка.



По цялата линия на седефената декорация, където се срещат върховете на ромбовете са забити дребни стоманени гвоздейчета. При извънредно богато украсените мостри в центъра на седефените ромбове е инкрустирана месингово-рогова форма в месингова окръжност.



Днес мъчно би могло да си представим какъв брой време и самообладание са били нужни на тези безименни майстори, до момента в който са създавали своите мостри оръжие, които могат да бъдат подредени до най-хубавите произведения на българското приложно изкуство, показват от НВИМ. Те припомнят, че тези артефакти могат да бъдат прегледани в в залата, отдадена на националноосвободителните битки в непрекъснатата хронологична експозиция, както и в колекционната зала „ Хладно и огнестрелно оръжие “ от сряда до неделя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР