В Националната здравно-информационна система не се събира информация за броя

...
В Националната здравно-информационна система не се събира информация за броя
Коментари Харесай

Проф. Сербезова: Има достатъчно възможности за лечение на пациентите с пост-COVID синдром

В Националната здравно-информационна система не се събира информация за броя случаи на пациенти с пост-COVID синдром, само че здравната ни система разполага с задоволително благоприятни условия за тяхното лекуване и рехабилитация. Това споделя здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи Халил Летифов.

Министър Сербезова обръща внимание на обстоятелството, че симптоматиката при пост-COVID синдрома може да се припокрива с тази при доста други положения и само лекуващият доктор може да дефинира какви диагностични и лечебни интервенции могат и би трябвало да се приложат при съответния пациент.

„ В случай, че здравословното положение и индикациите при тези прояви постановат хоспитализация и болнично лекуване, според от характерните характерности и потребности, лекуването се прави по съответните съществуващи клинични пътеки “, отбелязва проф. Сербезова.

Също по този начин министърът акцентира, че с промени в Наредба 9 от 2019 година за установяване на пакета действия, обезпечени от бюджета на НЗОК, е основана и нова клинична пътека - № 267 - „ Физикална терапия рехабилитация и профилирани грижи след лекуване от COVID-19 “, което дава опция за пълноценно възобновяване при подобаващи медицински грижи на преболедували коронавирусна зараза.

В умозаключение проф. Сербезова отбелязва, че регламентираните все още медицински действия, които се заплащат от НЗОК, са задоволителни като тип и размер, с цел да задоволят потребностите на нуждаещите се от възобновяване след Коронавирус здравноосигурени български жители.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР